Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
młoda kapusta
1/2 (dużej) główki -
marchewka
2 sztuki -
koperek świeży
2 łyżki -
olej
2 łyżki -
sok z cytryny
3 łyżki -
cukier
do smaku do smaku -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku do smaku -
Kwas cytrynowy Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM
Ta surówka z młodej kapusty z koperkiem:
- świetnie pasuje do obiadu;
- ma wyjątkowy, delikatny smak młodych warzyw;
- będzie idealna jako sałatka do dań grillowych;
- możesz ją wzbogacić prażonymi ziarnami słonecznika.
Kroki postępowania

Pół dużej główki młodej kapusty drobno poszatkować. Dodać do niej sól, cukier oraz kwasek cytrynowy (ja dodaję kwasek i sok z cytryny, bo surówka ma w tedy trochę inny bardziej intensywny smak), lekko wygnieść ręką i odstawić na 20 minut. W tym czasie obrać marchew i posiekać świeży koperek.


Następnie dodać sok z cytryny oraz olej i wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie jeszcze doprawić solą, cukrem i kwaskiem do smaku.

Gotową surówkę przełożyć do salaterki i podawać. Surówka z młodej białej kapusty świetnie pasuje do dań z ryb, ale nie tylko. To także zdrowy i sezonowy dodatek do obiadów. Smacznego!
Surówka z młodej kapusty to źródło witamin i błonnika. Oprócz młodej kapusty jest tu marchewka i świeży koperek. Przepis na tę surówka z młodej kapusty z koperkiem możesz dowolnie zmieniać - dodać szczypiorek - wtedy zyska wyrazisty smak, natkę pietruszki - dodatkowe źródło witaminy C, lub ziarna słonecznika czy suszone owoce żurawiny. Jedno jest pewne - przepis na surówkę z młodej kapusty pasuje do wielu dań obiadowych, dlatego warto go znać.
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)