Przepis i sposób przygotowania na: SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM
Ta surówka z młodej kapusty z koperkiem:
- świetnie pasuje do obiadu;
- ma wyjątkowy, delikatny smak młodych warzyw;
- będzie idealna jako sałatka do dań grillowych;
- możesz ją wzbogacić prażonymi ziarnami słonecznika.
Kroki postępowania
Pół dużej główki młodej kapusty drobno poszatkować. Dodać do niej sól, cukier oraz kwasek cytrynowy (ja dodaję kwasek i sok z cytryny, bo surówka ma w tedy trochę inny bardziej intensywny smak), lekko wygnieść ręką i odstawić na 20 minut. W tym czasie obrać marchew i posiekać świeży koperek.
Następnie dodać sok z cytryny oraz olej i wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie jeszcze doprawić solą, cukrem i kwaskiem do smaku.
Gotową surówkę przełożyć do salaterki i podawać. Surówka z młodej białej kapusty świetnie pasuje do dań z ryb, ale nie tylko. To także zdrowy i sezonowy dodatek do obiadów. Smacznego!