Co na obiad: gołąbki drobiowe z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: gołąbki drobiowe z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatna młoda kapusta idealnie pasuje do mięsa drobiowego, dlatego zróbcie te gołąbki na letni obiad. A jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z całej główki kapusty ugotujcie bigos z młodej kapusty z żeberkami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • ryż jaśminowy

    250 gramów
  • mięso mielone indycze

    400 gramów
  • koperek świeży

    4 gramy
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • tymianek Prymat

    2 łyżeczki
  • pieprz biały Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • liście kapusty

    8-10 sztuk
  • pomidor

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    4-5 sztuk
  • kminek

    1 łyżeczka
  • bulion warzywny

    1 litr

Na sos:

  • mąka

    80 gramów
  • masło

    50 gramów
  • mleko

    200 mililitrów
  • wywar (szczegóły w przepisie)

    150 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużej miski przekładamy ugotowany ryż oraz mięso, dodajemy koperek, czosnek, cebulę, zieloną cebulkę, sól, pieprz, imbir oraz tymianek i dłońmi dokładnie wyrabiamy masę. Gotowy farsz wkładamy na 15-20 minut do lodówki. W tym czasie liście kapusty blanszujemy w gotującej się wodzie, przez ok. 4 minuty. Ze zblanszowanych liści starannie odcinamy z obydwu stron odstające części nerwu.

Odłóżcie zewnętrzne liście z kapusty do wyłożenia garnka.

Na gotowe liście nakładamy farsz i zwijamy gołąbki (jeżeli zostanie nam masa, możemy nim faszerować wydrążoną paprykę).

Duży garnek wykładamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dodajemy marchew, pomidora, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i wkładamy delikatnie gołąbki, które zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

Kiedy gołąbki się gotują, w rondelku podprażamy delikatnie mąkę na złoty kolor, dodajemy masło i kiedy się rozpuści oraz połączy z mąką to zalewamy całość mlekiem i dokładnie mieszamy aż sos zacznie się gotować.

Gotowy beszamel rozcieńczamy wywarem z gołąbków, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

Gotowe gołąbki podajemy z sosem i posypane natką pietruszki.

Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z resztą młodej kapustki, polecam Wam PRZEPIS na bigos z żeberkami.

Doradca Smaku
Zachowajcie 2 zewnętrzne liście młodej kapusty do wyścielenia garnka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat