Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na farsz:
-
ryż jaśminowy
250 gramów -
mięso mielone indycze
400 gramów -
koperek świeży
4 gramy -
zielona cebulka
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Tymianek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka -
liście kapusty
8-10 sztuk -
pomidor
1 sztuka -
marchew
1 sztuka -
Ziele angielskie całe Prymat
4-5 sztuk -
kminek
1 łyżeczka -
bulion warzywny
1 litr
Na sos:
-
mąka
80 gramów -
masło
50 gramów -
mleko
200 mililitrów -
wywar (szczegóły w przepisie)
150 mililitrów -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: gołąbki drobiowe z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego
Do dużej miski przekładamy ugotowany ryż oraz mięso, dodajemy koperek, czosnek, cebulę, zieloną cebulkę, sól, pieprz, imbir oraz tymianek i dłońmi dokładnie wyrabiamy masę. Gotowy farsz wkładamy na 15-20 minut do lodówki. W tym czasie liście kapusty blanszujemy w gotującej się wodzie, przez ok. 4 minuty. Ze zblanszowanych liści starannie odcinamy z obydwu stron odstające części nerwu.
Odłóżcie zewnętrzne liście z kapusty do wyłożenia garnka.
Na gotowe liście nakładamy farsz i zwijamy gołąbki (jeżeli zostanie nam masa, możemy nim faszerować wydrążoną paprykę).
Duży garnek wykładamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dodajemy marchew, pomidora, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i wkładamy delikatnie gołąbki, które zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Kiedy gołąbki się gotują, w rondelku podprażamy delikatnie mąkę na złoty kolor, dodajemy masło i kiedy się rozpuści oraz połączy z mąką to zalewamy całość mlekiem i dokładnie mieszamy aż sos zacznie się gotować.
Gotowy beszamel rozcieńczamy wywarem z gołąbków, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Gotowe gołąbki podajemy z sosem i posypane natką pietruszki.
Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z resztą młodej kapustki, polecam Wam PRZEPIS na bigos z żeberkami.
Zachowajcie 2 zewnętrzne liście młodej kapusty do wyścielenia garnka.![]()
Komentarze (0)