Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: gołąbki drobiowe z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego
Do dużej miski przekładamy ugotowany ryż oraz mięso, dodajemy koperek, czosnek, cebulę, zieloną cebulkę, sól, pieprz, imbir oraz tymianek i dłońmi dokładnie wyrabiamy masę. Gotowy farsz wkładamy na 15-20 minut do lodówki. W tym czasie liście kapusty blanszujemy w gotującej się wodzie, przez ok. 4 minuty. Ze zblanszowanych liści starannie odcinamy z obydwu stron odstające części nerwu.
Odłóżcie zewnętrzne liście z kapusty do wyłożenia garnka.
Na gotowe liście nakładamy farsz i zwijamy gołąbki (jeżeli zostanie nam masa, możemy nim faszerować wydrążoną paprykę).
Duży garnek wykładamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dodajemy marchew, pomidora, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i wkładamy delikatnie gołąbki, które zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Kiedy gołąbki się gotują, w rondelku podprażamy delikatnie mąkę na złoty kolor, dodajemy masło i kiedy się rozpuści oraz połączy z mąką to zalewamy całość mlekiem i dokładnie mieszamy aż sos zacznie się gotować.
Gotowy beszamel rozcieńczamy wywarem z gołąbków, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Gotowe gołąbki podajemy z sosem i posypane natką pietruszki.
Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z resztą młodej kapustki, polecam Wam PRZEPIS na bigos z żeberkami.