Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: gołąbki drobiowe z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatna młoda kapusta idealnie pasuje do mięsa drobiowego, dlatego zróbcie te gołąbki na letni obiad. A jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z całej główki kapusty ugotujcie bigos z młodej kapusty z żeberkami.

Składniki:

Na farsz:

ryż jaśminowy 250 gramów
mięso mielone indycze 400 gramów
koperek świeży 4 gramy
zielona cebulka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
liście kapusty 8-10 sztuk
pomidor 1 sztuka
marchew 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 sztuk
kminek 1 łyżeczka
bulion warzywny 1 litr

Na sos:

mąka 80 gramów
masło 50 gramów
mleko 200 mililitrów
wywar (szczegóły w przepisie) 150 mililitrów
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Porada

Zachowajcie 2 zewnętrzne liście młodej kapusty do wyścielenia garnka.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: gołąbki drobiowe z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Do dużej miski przekładamy ugotowany ryż oraz mięso, dodajemy koperek, czosnek, cebulę, zieloną cebulkę, sól, pieprz, imbir oraz tymianek i dłońmi dokładnie wyrabiamy masę. Gotowy farsz wkładamy na 15-20 minut do lodówki. W tym czasie liście kapusty blanszujemy w gotującej się wodzie, przez ok. 4 minuty. Ze zblanszowanych liści starannie odcinamy z obydwu stron odstające części nerwu.

Odłóżcie zewnętrzne liście z kapusty do wyłożenia garnka.

Na gotowe liście nakładamy farsz i zwijamy gołąbki (jeżeli zostanie nam masa, możemy nim faszerować wydrążoną paprykę).

Duży garnek wykładamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dodajemy marchew, pomidora, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i wkładamy delikatnie gołąbki, które zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

Kiedy gołąbki się gotują, w rondelku podprażamy delikatnie mąkę na złoty kolor, dodajemy masło i kiedy się rozpuści oraz połączy z mąką to zalewamy całość mlekiem i dokładnie mieszamy aż sos zacznie się gotować.

Gotowy beszamel rozcieńczamy wywarem z gołąbków, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

Gotowe gołąbki podajemy z sosem i posypane natką pietruszki.

Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z resztą młodej kapustki, polecam Wam PRZEPIS na bigos z żeberkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak