Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików

5.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała
1/2 główki
kalafior
1/2 sztuki
boczek wędzony
20 dag
cebula biała
2 sztuki
marchewki
3 sztuki
bulion drobiowy
3 szklanki
Sklep Prymat
szczypior
1/2 pęczka
koperek
1/2 pęczka
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
śmietana 18 proc
2 łyżki
Kucharek
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
chili
do smaku

Klopsiki

mięso mielone wieprzowe
70 dag
jajko
3 sztuki
kajzerka
3 sztuki
koper świeży
1 łyzka
przyprawa do gyrosa
do smaku
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki
mąka pszenna
do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików

Kroki postępowania

1
Klopsiki: Łopatkę wieprzową myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem,kajzerkę moczymy w wodzie,dobrze odciskamy i dodajemy do masy,wbijamy jajka,dodajemy koperek doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Formujemy w dłoni małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w mące
Krok 1 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
2
i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
3
Kapustę i kalafiora myjemy kapustę szatkujemy dość grubo nożem,a kalafiora dzielimy na małe różyczki.Na patelni na której smażyliśmy klopsiki przesmażamy pokrojony w kostkę boczek razem z posiekaną cebulą,dodajemy kapustę i kalafiora oraz pokrojoną w plasterki młodą marchewkę,całość dusimy na patelni około 5 minut,po czym przekładamy do dużego garnka wlewamy bulion,dodajemy koncentrat i dusimy około 10 minut,
Krok 3 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
4
pod koniec dodajemy pokrojoną zieleninę zabielamy śmietaną wrzucamy klopsiki,doprawiamy do smaku przyprawami i zdejmujemy z ognia.Rozkładamy na talerze i podajemy gorące danie.
Krok 4 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.07.2014 10:38
super obiad
2milutka 08.07.2014 09:07
iziona ale to niechcący..;)
iziona 08.07.2014 07:37
Dziewczyno ! już drugi dzień z rzędu rozbrajasz moją cierpliwość i powodujesz ucisk w brzuszku :)
Adamorek 07.07.2014 17:01
bardzo letnio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak