Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików

Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • kalafior

    1/2 sztuki
  • boczek wędzony

    20 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • marchewki

    3 sztuki
  • bulion drobiowy

    3 szklanki
  • szczypior

    1/2 pęczka
  • koperek

    1/2 pęczka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • Kucharek

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • chili

    do smaku

Klopsiki

  • mięso mielone wieprzowe

    70 dag
  • jajka

    3 sztuki
  • kajzerka

    3 sztuki
  • koper świeży

    1 łyzka
  • przyprawa do gyrosa

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
Klopsiki: Łopatkę wieprzową myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem,kajzerkę moczymy w wodzie,dobrze odciskamy i dodajemy do masy,wbijamy jajka,dodajemy koperek doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Formujemy w dłoni małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w mące
Krok 2 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
Kapustę i kalafiora myjemy kapustę szatkujemy dość grubo nożem,a kalafiora dzielimy na małe różyczki.Na patelni na której smażyliśmy klopsiki przesmażamy pokrojony w kostkę boczek razem z posiekaną cebulą,dodajemy kapustę i kalafiora oraz pokrojoną w plasterki młodą marchewkę,całość dusimy na patelni około 5 minut,po czym przekładamy do dużego garnka wlewamy bulion,dodajemy koncentrat i dusimy około 10 minut,
Krok 4 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
pod koniec dodajemy pokrojoną zieleninę zabielamy śmietaną wrzucamy klopsiki,doprawiamy do smaku przyprawami i zdejmujemy z ognia.Rozkładamy na talerze i podajemy gorące danie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

08.07.2014 10:38
super obiad

2milutka

08.07.2014 09:07
iziona ale to niechcący..;)

iziona

08.07.2014 07:37
Dziewczyno ! już drugi dzień z rzędu rozbrajasz moją cierpliwość i powodujesz ucisk w brzuszku :)

Adamorek

07.07.2014 17:01
bardzo letnio

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat