Co na obiad: Schab z kością i młodą kapustą wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj tematem przewodnim obiadu jest wieprzowina. Polecam Wam przepis Piotra Ogińskiego na schab z kostką w towarzystwie młodej kapusty i ziemniaków.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Surówka z rabarbarem:

  • młoda kapusta

    1 sztuka
  • woda

    do gotowania rabarbaru
  • cukier

    3 łyżki
  • imbir świeży

    4-5 plastrów
  • ocet spirytusowy

    60 mililitrów
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • rabarbar

    2 gałązki
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
  • ocet winny

    20 mililitrów
  • olej

    60 mililitrów
  • koperek świeży

    2 łyżeczki
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka

Kotlety schabowe:

  • kotlety schabowe z kością

    5 sztuk
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • smalec

    50 gramów
  • masło

    50 gramów

Dodatki:

  • młode ziemniaki

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na pół, wykrawamy głąb, siekamy drobno, po czym dokładnie ją myjemy, suszymy i przekładamy do miski.

Następnie do wrzątku dodajemy cukier, imbir, ocet oraz sól, całość mieszamy i wrzucamy pokrojony rabarbar, który gotujemy ok. 3-4 minuty.

Gotowy rabarbar wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. W miseczce za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy ze sobą musztardę kremską, miód, ocet, pieprz oraz sól, po czym pomału dodajemy olej, tak by powstał nam gęsty dressing. Następnie w dużej misce mieszamy ze sobą kapustę, rabarbar, dressing, koperek oraz musztardę francuską.

Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Następnie w moździerzu dokładnie ucieramy ze sobą sól, jałowiec, majeranek, paprykę, tymianek oraz pieprz.

Kość za pomocą noża oddzielamy od schabowego tak, jak jest to pokazane na filmie, a skórę (błonę) u góry delikatnie nacinamy, po czym kotlet wsadzamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy. Tak przygotowany schab nacieramy łyżeczką przyprawy oraz zmiażdżonym świeżym czosnkiem i smażymy na rozgrzanym smalcu przez ok. 3 minuty z każdej strony.

W ten sposób przygotowane kotlety przekładamy na brytfankę, dodajemy masło i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 minut.

Gotowego schabowego podajemy z młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem oraz surówką, całość polewamy sokiem który puściły schab i dekorujemy pietruszką. Smacznego!

 

Jeśli lubisz tradycyjne obiady i wieprzowinę, to polecam Ci przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem czereśniowym i młodymi ziemniaczkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat