Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Surówka z rabarbarem:
-
młoda kapusta
1 sztuka -
woda
do gotowania rabarbaru -
cukier
3 łyżki -
imbir świeży
4-5 plastrów -
ocet spirytusowy
60 mililitrów -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
rabarbar
2 gałązki -
Musztarda kremska Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
do smaku -
ocet winny
20 mililitrów -
olej
60 mililitrów -
koperek świeży
2 łyżeczki -
Musztarda francuska Prymat
1 łyżeczka
Kotlety schabowe:
-
kotlety schabowe z kością
5 sztuk -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Owoc jałowca cały Prymat
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka -
czosnek
2 ząbki -
smalec
50 gramów -
masło
50 gramów
Dodatki:
-
młode ziemniaki
-
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na pół, wykrawamy głąb, siekamy drobno, po czym dokładnie ją myjemy, suszymy i przekładamy do miski.
Następnie do wrzątku dodajemy cukier, imbir, ocet oraz sól, całość mieszamy i wrzucamy pokrojony rabarbar, który gotujemy ok. 3-4 minuty.
Gotowy rabarbar wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. W miseczce za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy ze sobą musztardę kremską, miód, ocet, pieprz oraz sól, po czym pomału dodajemy olej, tak by powstał nam gęsty dressing. Następnie w dużej misce mieszamy ze sobą kapustę, rabarbar, dressing, koperek oraz musztardę francuską.
Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie w moździerzu dokładnie ucieramy ze sobą sól, jałowiec, majeranek, paprykę, tymianek oraz pieprz.
Kość za pomocą noża oddzielamy od schabowego tak, jak jest to pokazane na filmie, a skórę (błonę) u góry delikatnie nacinamy, po czym kotlet wsadzamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy. Tak przygotowany schab nacieramy łyżeczką przyprawy oraz zmiażdżonym świeżym czosnkiem i smażymy na rozgrzanym smalcu przez ok. 3 minuty z każdej strony.
W ten sposób przygotowane kotlety przekładamy na brytfankę, dodajemy masło i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 minut.
Gotowego schabowego podajemy z młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem oraz surówką, całość polewamy sokiem który puściły schab i dekorujemy pietruszką. Smacznego!
Jeśli lubisz tradycyjne obiady i wieprzowinę, to polecam Ci przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem czereśniowym i młodymi ziemniaczkami.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się