Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Schab z kością i młodą kapustą wg Piotra Ogińskiego
Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na pół, wykrawamy głąb, siekamy drobno, po czym dokładnie ją myjemy, suszymy i przekładamy do miski.
Następnie do wrzątku dodajemy cukier, imbir, ocet oraz sól, całość mieszamy i wrzucamy pokrojony rabarbar, który gotujemy ok. 3-4 minuty.
Gotowy rabarbar wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. W miseczce za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy ze sobą musztardę kremską, miód, ocet, pieprz oraz sól, po czym pomału dodajemy olej, tak by powstał nam gęsty dressing. Następnie w dużej misce mieszamy ze sobą kapustę, rabarbar, dressing, koperek oraz musztardę francuską.
Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie w moździerzu dokładnie ucieramy ze sobą sól, jałowiec, majeranek, paprykę, tymianek oraz pieprz.
Kość za pomocą noża oddzielamy od schabowego tak, jak jest to pokazane na filmie, a skórę (błonę) u góry delikatnie nacinamy, po czym kotlet wsadzamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy. Tak przygotowany schab nacieramy łyżeczką przyprawy oraz zmiażdżonym świeżym czosnkiem i smażymy na rozgrzanym smalcu przez ok. 3 minuty z każdej strony.
W ten sposób przygotowane kotlety przekładamy na brytfankę, dodajemy masło i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 minut.
Gotowego schabowego podajemy z młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem oraz surówką, całość polewamy sokiem który puściły schab i dekorujemy pietruszką. Smacznego!
Jeśli lubisz tradycyjne obiady i wieprzowinę, to polecam Ci przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem czereśniowym i młodymi ziemniaczkami.