Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzone żeberko 200 g
bób 100 g
cebula 1 mała
ziemniaki młode 2 średnie
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 0,5 sztuki
pieczarki 6 sztuk
brokuł 1/3 szklanki (same pokrojone nóżki)
rzodkiewka 3 sztuki
papryczka chili 1 mała
olej rzepakowy 4 łyżki
mleczko kokosowe 0,5 puszki
bulion warzywny 1 szklanka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku
kolendra 0,5 łyżki posiekanej
pietruszka zielona 1 łyżka posiekanej
tymianek 2 gałązki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
kapusta 0,5 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą

Kroki postępowania

1
Żeberka wędzone pokroić wzdłuż kostek.
W dużym garnku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć na nim żeberka przez około 4 min na średnim ogniu.
Krok 1 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
2
Kapustę posiekać w paseczki. Czosnek w cieniutkie plasterki.
Cebulkę i ziemniaki pokroić w większą kostkę.
Krok 2 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
3
Rzodkiewkę, pieczarki, paprykę również pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli posiekać w bardzo drobne kawałki.
Krok 3 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
4
Do garnka z żeberkami wrzucić ziemniaki i podsmażać razem przez około 3 minuty, następnie dodać cebulę, papryczkę chilli, paprykę, nóżki brokuła, czosnek, pieczarki i bób. Podsmażać razem przez około 4 min, dodać kapustę i rzodkiewkę.
Krok 4 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
5
Po około 3 min zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, cayenne, imbirem, curry, przykryć przykrywką i dusić przez około 6 min. Po czym dodać mleczko kokosowe i posiekane zioła. Dusić razem przez około 5 min.
Krok 5 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
6
Nałożyć na talerz, ozdobić świeżą kolendrą (lub innym ziołem).
Krok 6 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.07.2013 16:41
smacznie wygląda a szczególnie ta młoda kapustka mnie by skusiła
gosia56 08.07.2013 15:42
napewno pyszne
mysza75 08.07.2013 13:24
co za obiad pyszny,ślinka mi cieknie ;-)
paulina2157 08.07.2013 12:37
po prostu kolejne świetne danie
jasiek 08.07.2013 11:19
ciekawa propozycja na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak