Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędzone żeberko

    200 g
  • bób

    100 g
  • cebula

    1 mała
  • ziemniaki młode

    2 średnie
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • pieczarki

    6 sztuk
  • brokuł

    1/3 szklanki (same pokrojone nóżki)
  • rzodkiewka

    3 sztuki
  • papryczka chili

    1 mała
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • mleczko kokosowe

    0,5 puszki
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • kolendra

    0,5 łyżki posiekanej
  • pietruszka zielona

    1 łyżka posiekanej
  • tymianek

    2 gałązki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • kapusta

    0,5 młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
Żeberka wędzone pokroić wzdłuż kostek.
W dużym garnku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć na nim żeberka przez około 4 min na średnim ogniu.
Krok 2 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
Kapustę posiekać w paseczki. Czosnek w cieniutkie plasterki.
Cebulkę i ziemniaki pokroić w większą kostkę.
Krok 3 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
Rzodkiewkę, pieczarki, paprykę również pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli posiekać w bardzo drobne kawałki.
Krok 4 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
Do garnka z żeberkami wrzucić ziemniaki i podsmażać razem przez około 3 minuty, następnie dodać cebulę, papryczkę chilli, paprykę, nóżki brokuła, czosnek, pieczarki i bób. Podsmażać razem przez około 4 min, dodać kapustę i rzodkiewkę.
Krok 5 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
Po około 3 min zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, cayenne, imbirem, curry, przykryć przykrywką i dusić przez około 6 min. Po czym dodać mleczko kokosowe i posiekane zioła. Dusić razem przez około 5 min.
Krok 6 - Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą foto
Nałożyć na talerz, ozdobić świeżą kolendrą (lub innym ziołem).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 08.07.2013 16:41
smacznie wygląda a szczególnie ta młoda kapustka mnie by skusiła
gosia56 08.07.2013 15:42
napewno pyszne
mysza75 08.07.2013 13:24
co za obiad pyszny,ślinka mi cieknie ;-)
paulina2157 08.07.2013 12:37
po prostu kolejne świetne danie
jasiek 08.07.2013 11:19
ciekawa propozycja na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat