Co na obiad: bigos z młodej kapusty z żeberkami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: bigos z młodej kapusty z żeberkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bigos z młodej kapusty z pieczonymi żeberkami to pyszna propozycja na letni obiad. Młoda kapusta jest szybka w przyrządzeniu, a jeśli odłożycie kilka dużych liści możecie zrobić pyszne domowe gołąbki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na żeberka:

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram
  • kminek

    2 łyżeczki
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • czosnek suszony

    1 łyżeczka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku

Na bigos:

  • młoda kapusta

    1 główka
  • olej

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    50 gramów
  • kiełbasa wędzona

    125 gramów
  • ziele angielskie

    4-5 sztuk
  • owoc jałowca

    5-6 sztuk
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • kminek

    2 łyżeczki
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • pomidor

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    250 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poporcjowane żeberka wkładamy na blaszkę, dodajemy kminek, majeranek, paprykę, sól oraz pieprz, dokładnie obtaczamy mięso w przyprawach i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 230°C. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko smażyć dodajemy do niej boczek oraz kiełbasę, i po ok. 1 minucie wrzucamy pokrojoną kapustę, kminek, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, pieprz oraz pomidora, całość chwilę podsmażamy po czym zalewamy bulionem, wkładamy żeberka i dusimy pod przykryciem ok. 2 godziny lub aż żeberka będą miękkie.

Bigos wykładamy z żeberkiem i dekorujemy świeżym koperkiem.

Jeśli odłożycie kilka dużych liści z kapusty, zróbcie gołąbki z mięsa drobiowego w sosie pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat