Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na żeberka:
-
żeberka wieprzowe
1 kilogram -
kminek
2 łyżeczki -
majeranek
2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Na bigos:
-
młoda kapusta
1 główka -
olej
2 łyżeczki -
cebula
1 sztuka -
boczek wędzony
50 gramów -
kiełbasa wędzona
125 gramów -
ziele angielskie
4-5 sztuk -
Owoc jałowca cały Prymat
5-6 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
kminek
2 łyżeczki -
majeranek
2 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
pomidor
1 sztuka -
bulion warzywny
250 mililitrów
Sposób przygotowania
Poporcjowane żeberka wkładamy na blaszkę, dodajemy kminek, majeranek, paprykę, sól oraz pieprz, dokładnie obtaczamy mięso w przyprawach i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 230°C. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko smażyć dodajemy do niej boczek oraz kiełbasę, i po ok. 1 minucie wrzucamy pokrojoną kapustę, kminek, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, pieprz oraz pomidora, całość chwilę podsmażamy po czym zalewamy bulionem, wkładamy żeberka i dusimy pod przykryciem ok. 2 godziny lub aż żeberka będą miękkie.
Bigos wykładamy z żeberkiem i dekorujemy świeżym koperkiem.
Jeśli odłożycie kilka dużych liści z kapusty, zróbcie gołąbki z mięsa drobiowego w sosie pomidorowym.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się