Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Prosta, szybka do przygotowania i smaczna zapiekanka z młodej kapusty i mięsa.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • młoda kapusta

    1 sztuka
  • mięso mielone

    500 gramów
  • marchewka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory krojone z puszki

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • posiekany koperek

    2 łyżeczki
  • ser żółty starty

    100 gramów
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

Kapustę umyć, poszatkować i podsmażyć na oleju przez około 7-8 minut. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodać marchewkę i później mięso mielone. Chwilę razem smażyć i dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Całość razem smażyć do miękkości. Na koniec dodać kapustę, wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypać startym serem. Zapiekankę podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

danielek 24.08.2018 14:21
Na pewno smaczne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat