Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Prosta, szybka do przygotowania i smaczna zapiekanka z młodej kapusty i mięsa.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • młoda kapusta

    1 sztuka
  • mięso mielone

    500 gramów
  • marchewka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pomidory krojone z puszki

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • posiekany koper

    2 łyżeczki
  • ser żółty starty

    100 gramów
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę umyć, poszatkować i podsmażyć na oleju przez około 7-8 minut. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodać marchewkę i później mięso mielone. Chwilę razem smażyć i dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Całość razem smażyć do miękkości. Na koniec dodać kapustę, wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypać startym serem. Zapiekankę podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danielek

24.08.2018 14:21
Na pewno smaczne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat