Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
młoda kapusta
1 sztuka -
mięso mielone
500 gramów -
marchewka
2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
pomidory krojone z puszki
1 sztuka -
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki -
posiekany koperek
2 łyżeczki -
ser żółty starty
100 gramów -
sól
0.5 łyżeczki -
pieprz
0.5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego
Kapustę umyć, poszatkować i podsmażyć na oleju przez około 7-8 minut. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodać marchewkę i później mięso mielone. Chwilę razem smażyć i dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Całość razem smażyć do miękkości. Na koniec dodać kapustę, wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypać startym serem. Zapiekankę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Komentarze (1)