Sałatka z młodej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczypiorek

    do dekoracji
  • koperek

    1 mały pęczek
  • ogórek gruntowy

    2 sztuki
  • pomidor

    1 sztuka
  • sól, pieprz, cukier

    do smaku
  • sok cytrynowy

    1-2 łyżki
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • kapusta

    1 młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę drobno szatkujemy. Nasalamy i pozostawiamy na około 0,5 godziny by puściła sok. Sok odlewamy.
Szczypiorek i koperek siekamy. Pomidor kroimy w grubszą kostkę. Ogórki obieramy i także kroimy w kostkę.
Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą. Doprawiamy do smaku. Całość polewamy oliwą z oliwek i skrapiany sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy. Podajemy.

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witamin i minerałów.
Uwielbiam przygotowywać ją zarówno na ciepło-zasmażaną, jak i w postaci surówki.
Sałatka ta jest świetnym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, ale także można ją zajadać do chleba lub po prostu samą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.01.2014 22:59
Samo zdrowie.
goofy9 26.09.2013 23:47
smaczna i zdrowa
Ola1984 22.09.2013 11:06
Bardzo lubię takie sałatki u mnie najczęściej jako zdrowa zakąska w ciągu dnia :)
cukiereczek 22.09.2013 07:55
same witaminki
Konczi 22.09.2013 07:10
pyszna do obiadku
Agata3 22.09.2013 00:26
W sam raz na obiadek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat