Bigos z młodej kapusty ze śmietaną i koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta młoda

    1 szt.
  • marchewka

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • koperek

    1 pęczek
  • przeróżne wędliny, kiełbasy i

    600 g
  • śmietana

    1 szkl.
  • sól

    do smaku
  • cukier

    szczypta
  • sok z cytryny

    do smaku
  • olej

    1-2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Zalewamy niewielką ilością wody, stawiamy na gaz i gotujemy.
Kiełbasy, wędliny, boczek, mięsa i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotującej się kapusty.
Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy przesmażone mięso i wędliny z cebulą. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, ewentualnie sokiem z cytryny. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 23.07.2013 19:34
Dziękuję bardzo za komentarze :)
Pomocnik 22.07.2013 20:05
super bigos
Megg 22.07.2013 19:27
pycha, uwielbiam bigosik
Piotr-21 22.07.2013 19:17
pyszny obiad
Barbara/zuza22_85 22.07.2013 19:09
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat