Mielone z młodą kapustą

Mielone z młodą kapustą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Pyszny obiadek dla rodzinki. Mielone idealnie komponują się ze smakiem młodej kapusty - polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młoda kapusta

    1 główka
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    do smażenia
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 liście
  • ziele angielskie

    2-3 ziarna
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 szczypta
  • bulion

    1 szklanka
  • śmietana

    1 łyżka
  • koperek

    1 mały pęczek

Kotlety mielone:

  • mięso mielone wieprzowe

    600 gramów
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • mleko

    do namoczenia bułki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    do smaku
  • olej

    do smażenia
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Mielone z młodą kapustą

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielone z młodą kapustą foto

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 2 - Mielone z młodą kapustą foto

Tak przygotowane warzywa dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy bulionem i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do momentu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Do miękkich dodajemy śmietanę oraz koperek. Mieszamy.

Krok 3 - Mielone z młodą kapustą foto

W trakcie jak kapusta się dusi przygotowujemy kotlety mielone. Cebulę kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. W dalszej kolejności dokładamy pokrojoną cebulę, jajka oraz odciśniętą bułkę.
Całość starannie mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kotlety.

Krok 4 - Mielone z młodą kapustą foto

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Krok 5 - Mielone z młodą kapustą foto

Kotleciki podajemy z kapustą. 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 24.10.2016 18:40
Lubie takie połączenie
Kasiaaa 28.04.2015 15:57
Bardzo apetyczne :)
gusia1000 29.01.2015 01:10
warto tak robić.
Renataj 26.01.2015 16:32
Pyszna propozycja:)
Agnieszka-87-25 26.01.2015 16:11
same pyszności
R'n'G Kitchen 26.01.2015 15:51
Pyszności! Mniam!
Konczi 26.01.2015 15:05
uwielbiam takie mielone z dodatkiem :) kapusta idealnie pasuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat