Młoda kapusta z pomidorami, ciecierzycą i kiełbasą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młoda kapusta

    1 nieduża szt.
  • pomidory

    3-4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • ciecierzyca

    1 szkl.
  • koperek

    1/2 pęczka
  • koncentrat pomidorowy

    1 czubata łyżka
  • kiełbasa śląska

    2 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2-3 szt.
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    6 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • olej do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i przesmażamy przez pół minuty, uważając by się nie przypalił. Kapustę szatkujemy i dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem. Całość smażymy przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dolewamy niepełną szklankę wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kapusty.
Dusimy przez kolejne 10-15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie oleju na rumiany kolor. Do kapusty dodajemy przesmażoną kiełbasę, ugotowaną ciecierzycę, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

mufinka79
Do potrawy używamy wcześniej ugotowanej ciecierzycy, ewentualnie gotowej z puszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wedith1 26.08.2014 09:44
Dla mnie pycha! Uwielbiam letnie warzywa !
EmciaPichci 26.08.2014 07:28
mmmm! świetne połączenie :)
Konczi 25.08.2014 17:24
świetny przepis, porywam :)
cukiereczek 25.08.2014 17:18
bardzo apetycznie wygląda
w mojej kuchni 25.08.2014 15:53
i można się smacznie najeść..
Joannasz3190 25.08.2014 15:37
Ciekawe połączenie składników, wykorzystam przepis :)
Stenka 25.08.2014 14:03
Ostatnio wprowadziłam ciecierzycę do menu więc wykorzystam przepis
patryska76 25.08.2014 13:57
Smaczne danie ;-)
agnieszka214 25.08.2014 13:52
porostu pychota
mufinka79 25.08.2014 13:32
Dziękuję bardzo za komentarze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat