Kurczak z ryżem po meksykańsku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka

    1 sztuka
  • kukurydza w puszce

    340 gramów
  • ryż

    1 woreczek
  • pomidory w puszce

    400 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • woda

    200 mililitrów
  • olej

    1 łyżka
  • tabasco

    opcjonalnie
  • fasola

    400 gramów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w dużą kostkę i doprawić solą oraz pieprzem. 

Posiekaną w piórka cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju oraz dodać kurczaka i paprykę. 

Całość smażyć do czasu, gdy papryka lekko zmięknie. Przełożyć wszystko do garnka (lub pozostawić na patelni, jeśli jest wystarczająco duża), podlać wodą, dodać koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszać i wsypać kukurydzę oraz czerwoną fasolkę.

Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu i dodać do sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 03.02.2014 18:54
pyszny obiadek:)
wwwiolka 03.02.2014 17:29
Bardzo lubię takie dania.
iziona 03.02.2014 16:16
Bardzo apetyczny widok
mitek111 03.02.2014 16:06
piękne kolory
nogawkuchni 03.02.2014 16:04
Pyszny obiad,zapewne wyrazisty w smaku i sycący,wygląda bardzo smakowicie, ciekawy przepis.
brioszka 03.02.2014 15:58
wygląda bardzo smakowicie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat