Przepis i sposób przygotowania na: Smażona wołowina z imbirem, DS XVIII odc. 10
Wołowina jest jednym z najpopularniejszych mięs w kuchni azjatyckiej. Jest wykorzystywana w wielu różnych daniach, od curry po dania smażone, duszone czy gotowane na parze. Smażona wołowina z warzywami przez wielu jest ceniona za swój bogaty smak i aromat.
Sposób przygotowania
Ryż jaśminowy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż zmięknie.
Marynata:
W moździerzu rozdrabniamy ziarna Kolendry całej Prymat. Przyprawę łączymy z sosem sojowym jasnym i octem ryżowym. Mięso marynujemy ok. 10 minut.
Drobno kroimy czosnek, a imbir w kostkę. Marchewkę kroimy w drobne słupki julienne, a połowę kapusty pekińskiej szatkujemy.
Na rozgrzany w woku olej wykładamy wołowinę. W połowie smażenia czyli po około 2-3 minutach dodajemy imbir oraz chili. Całość mieszamy i dolewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, kurkumę, sosy: rybny i ciemny sos sojowy oraz miód.
Po kilka minutach danie jest gotowe. Wołowinę podajemy z kolendrą, bazylią tajską i ryżem jaśminowym.