Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona wołowina z imbirem, DS XVIII odc. 10

5.0
(63)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

To potrawa, która łączy aromaty kuchni azjatyckiej z delikatnością mięsa wołowego. Smażona wołowina wyróżnia się pikantno-słodkim smakiem, który powstaje dzięki dodatkowi sosu sojowego, miodu, kurkumy, chili i imbiru.

Składniki:

Składniki

olej 2 łyżki
ryż jaśminowy 1 szklanka
chili 1/4 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 1/2 łyżeczki
czosnek posiekany 1 łyżka
rostbef wołowy 350 gramów
imbir świeży 10-25 gramów
sos sojowy jasny 3 łyżki
marchewka 1 sztuka
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy ciemny 1 łyżka
kapusta pekińska 1/2 sztuka
miód 1 łyżeczka
ocet ryżowy 1 łyżka
kolendra

Porada

Bazylię można zastąpić miętą ogrodową.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona wołowina z imbirem, DS XVIII odc. 10

Wołowina jest jednym z najpopularniejszych mięs w kuchni azjatyckiej. Jest wykorzystywana w wielu różnych daniach, od curry po dania smażone, duszone czy gotowane na parze. Smażona wołowina z warzywami przez wielu jest ceniona za swój bogaty smak i aromat.

Sposób przygotowania

1

Ryż jaśminowy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż zmięknie.

2

Marynata:
W moździerzu rozdrabniamy ziarna Kolendry całej Prymat. Przyprawę łączymy z sosem sojowym jasnym i octem ryżowym. Mięso marynujemy ok. 10 minut.

3

Drobno kroimy czosnek, a imbir w kostkę. Marchewkę kroimy w drobne słupki julienne, a połowę kapusty pekińskiej szatkujemy.
Na rozgrzany w woku olej wykładamy wołowinę. W połowie smażenia czyli po około 2-3 minutach dodajemy imbir oraz chili. Całość mieszamy i dolewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, kurkumę, sosy: rybny i ciemny sos sojowy oraz miód.

 

4

Po kilka minutach danie jest gotowe. Wołowinę podajemy z kolendrą, bazylią tajską i ryżem jaśminowym.

Ten przepis na wołowinę w stylu azjatyckim przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków! Jeśli interesują Was inne przepisy z tym składnikiem, zapraszam TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maciek 01.08.2023 19:59
A gdzie w tym wszystkim miód?
Doradca Smaku 02.08.2023 10:28
Miód dodajemy pod koniec smażenia, wraz z sosem sojowym i rybnym :)
Luu2000 28.03.2023 15:58
Jak pół szklanki imbiru ??? Przesz to kompletnie źle
Doradca Smaku 28.03.2023 16:30
Dzięki za czujność! Zgadza się, to błąd. Przecież świeżego imbiru nie podaje się na szklanki. Poprawiłem na właściwe proporcje 10 - 25 gramów imbiru (w zależności od upodobań).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak