Smażona wołowina z imbirem, DS XVIII odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Smażona wołowina z imbirem, DS XVIII odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

To potrawa, która łączy aromaty kuchni azjatyckiej z delikatnością mięsa wołowego. Smażona wołowina wyróżnia się pikantno-słodkim smakiem, który powstaje dzięki dodatkowi sosu sojowego, miodu, kurkumy, chili i imbiru.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • olej

    2 łyżki
  • ryż jaśminowy

    1 szklanka
  • chili

    1/4 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • czosnek posiekany

    1 łyżka
  • rostbef wołowy

    350 gramów
  • imbir świeży

    10-25 gramów
  • sos sojowy jasny

    3 łyżki
  • marchewka

    1 sztuka
  • sos rybny

    1 łyżka
  • sos sojowy ciemny

    1 łyżka
  • kapusta pekińska

    1/2 sztuka
  • miód

    1 łyżeczka
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • kolendra

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Smażona wołowina z imbirem, DS XVIII odc. 10

Wołowina jest jednym z najpopularniejszych mięs w kuchni azjatyckiej. Jest wykorzystywana w wielu różnych daniach, od curry po dania smażone, duszone czy gotowane na parze. Smażona wołowina z warzywami przez wielu jest ceniona za swój bogaty smak i aromat.

Sposób przygotowania

Ryż jaśminowy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż zmięknie.

Marynata:
W moździerzu rozdrabniamy ziarna Kolendry całej Prymat. Przyprawę łączymy z sosem sojowym jasnym i octem ryżowym. Mięso marynujemy ok. 10 minut.

Drobno kroimy czosnek, a imbir w kostkę. Marchewkę kroimy w drobne słupki julienne, a połowę kapusty pekińskiej szatkujemy.
Na rozgrzany w woku olej wykładamy wołowinę. W połowie smażenia czyli po około 2-3 minutach dodajemy imbir oraz chili. Całość mieszamy i dolewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, kurkumę oraz sosy: rybny i ciemny sos sojowy.

 

Po kilka minutach danie jest gotowe. Wołowinę podajemy z kolendrą, bazylią tajską i ryżem jaśminowym.

Ten przepis na wołowinę w stylu azjatyckim przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków! Jeśli interesują Was inne przepisy z tym składnikiem, zapraszam TUTAJ.

Doradca Smaku
Bazylię można zastąpić miętą ogrodową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Luu2000 4 dni temu
Jak pół szklanki imbiru ??? Przesz to kompletnie źle
Doradca Smaku 4 dni temu
Dzięki za czujność! Zgadza się, to błąd. Przecież świeżego imbiru nie podaje się na szklanki. Poprawiłem na właściwe proporcje 10 - 25 gramów imbiru (w zależności od upodobań).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat