Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
olej
2 łyżki -
ryż jaśminowy
1 szklanka -
chili
1/4 łyżeczka -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
kurkuma
1/2 łyżeczki -
czosnek posiekany
1 łyżka -
rostbef wołowy
350 gramów -
imbir świeży
10-25 gramów -
sos sojowy jasny
3 łyżki -
marchewka
1 sztuka -
sos rybny
1 łyżka -
sos sojowy ciemny
1 łyżka -
kapusta pekińska
1/2 sztuka -
miód
1 łyżeczka -
ocet ryżowy
1 łyżka -
kolendra
Przepis i sposób przygotowania Smażona wołowina z imbirem, DS XVIII odc. 10
Wołowina jest jednym z najpopularniejszych mięs w kuchni azjatyckiej. Jest wykorzystywana w wielu różnych daniach, od curry po dania smażone, duszone czy gotowane na parze. Smażona wołowina z warzywami przez wielu jest ceniona za swój bogaty smak i aromat.
Sposób przygotowania
Ryż jaśminowy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż zmięknie.
Marynata:
W moździerzu rozdrabniamy ziarna Kolendry całej Prymat. Przyprawę łączymy z sosem sojowym jasnym i octem ryżowym. Mięso marynujemy ok. 10 minut.
Drobno kroimy czosnek, a imbir w kostkę. Marchewkę kroimy w drobne słupki julienne, a połowę kapusty pekińskiej szatkujemy.
Na rozgrzany w woku olej wykładamy wołowinę. W połowie smażenia czyli po około 2-3 minutach dodajemy imbir oraz chili. Całość mieszamy i dolewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, kurkumę oraz sosy: rybny i ciemny sos sojowy.
Po kilka minutach danie jest gotowe. Wołowinę podajemy z kolendrą, bazylią tajską i ryżem jaśminowym.
Ten przepis na wołowinę w stylu azjatyckim przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków! Jeśli interesują Was inne przepisy z tym składnikiem, zapraszam TUTAJ.
Bazylię można zastąpić miętą ogrodową.![]()
Komentarze (1)