Risotto z groszkiem cukrowym i miętą

Risotto z groszkiem cukrowym i miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Połączenie słonej, słodkiej i miętowej nuty w risotto tworzy niezwykle zgraną i pyszną całość. Koniecznie musicie go spróbować! Do jego przygotowania użyłam słodkiego, półmusującego wina, delikatnego sera Dziugas, świeżej mięty oraz groszku cukrowego, który jest cennym źródłem białka i witamin.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • ryż arborio

    160 gramów
  • groszek cukrowy

    2 garści
  • szalotka

    2 sztuki
  • mięta

    2 gałązki
  • bulion

    600 mililitrów
  • białe wino słodkie

    0.3 szklanki
  • ser Dziugas

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 szczypta
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy półmusującym winem*, a gdy alkohol odparuje, podlewamy go partiami bulionem wymieszanym ze szczyptą kurkumy.

* Wystarczy 0,3 szklanki, aby nadać głębi smaku ziarnom ryżu. Większa ilość słodkiego wina mogłaby zdominować smak potrawy.

KROK 2. W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Przed gotowaniem groszek pozbawiamy włókien i twardszych końcówek. Groszek gotujemy al dente przez około 3 minuty.

KROK 3. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję to dodajemy do niego ugotowany groszek*. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty ser Dziugas, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.

* Groszek możemy dodać w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki (najlepiej przed gotowaniem).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat