Risotto z botwinką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pycha! Tyle w temacie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż arborio

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • botwinka

    1 pęczek
  • oliwa

    3 łyżki
  • białe wino wytrawne

    150 mililitrów
  • bulion warzywny

    750 mililitrów
  • parmezan starty

    50 gramów
  • masło

    100 gramów
  • koperek świeży

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę siekamy, podobnie jak i cebulę.
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy ryż, zeszkliwimy na małym ogniu. Zalewamy winem, alkohol odparowujemy.
Całość zalewamy bulionem, na równi z ryżem. Gotujemy pod przykryciem (czasami mieszamy), aż ryż wchłonie płyn.
Dodajemy chochlę bulionu, mieszamy.
Czynność powtarzamy do momentu miękkości ryżu.
Jak ryż będzie prawie miękki, dorzucamy botwinkę.
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, masło i starty parmezan.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat