Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z botwinką

5.0
(27)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pycha! Tyle w temacie.

Składniki:

Składniki:

ryż arborio 200 gramów
cebula 1 sztuka
botwinka 1 pęczek
oliwa 3 łyżki
białe wino wytrawne 150 mililitrów
bulion warzywny 750 mililitrów
parmezan starty 50 gramów
masło 100 gramów
koperek świeży 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z botwinką

Botwinkę siekamy, podobnie jak i cebulę.
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy ryż, zeszkliwimy na małym ogniu. Zalewamy winem, alkohol odparowujemy.
Całość zalewamy bulionem, na równi z ryżem. Gotujemy pod przykryciem (czasami mieszamy), aż ryż wchłonie płyn.
Dodajemy chochlę bulionu, mieszamy.
Czynność powtarzamy do momentu miękkości ryżu.
Jak ryż będzie prawie miękki, dorzucamy botwinkę.
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, masło i starty parmezan.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak