Kotlety z jajek z ryżem

Kotlety z jajek z ryżem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli masz ugotowane jajka na twardo, ale nie masz ochoty jeść ich na śniadanie, to może zrobisz pyszne kotlety z ryżem i szczypiorkiem?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    10 sztuk
  • ryż

    1 torebka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotlety z jajek z ryżem

1. 8 jajek ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka).  Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i dodać do jajek.

2. Do ryżu i startych jaj wbić 1 surowe jajko, dodać przyprawy, wymieszać. Jeśli konsystencja będzie zbyt zwarta, warto dodać jeszcze jedno, surowe jajko.

3. Formować okrągłe kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoto.

4. Kotlety jajeczne najlepiej smakują z zielonymi warzywami - sałatą, szpinakiem czy jarmużem.

Więcej przepisów na dania z jajek na twardo? Proszę bardzo, zobacz przepis na pastę jajeczną z awokado.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat