Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
10 sztuk -
ryż
1 torebka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierowania -
szczypiorek
1 pęczek -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
olej
do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Kotlety z jajek z ryżem
1. 8 jajek ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i dodać do jajek.
2. Do ryżu i startych jaj wbić 1 surowe jajko, dodać przyprawy, wymieszać. Jeśli konsystencja będzie zbyt zwarta, warto dodać jeszcze jedno, surowe jajko.
3. Formować okrągłe kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoto.
4. Kotlety jajeczne najlepiej smakują z zielonymi warzywami - sałatą, szpinakiem czy jarmużem.
Więcej przepisów na dania z jajek na twardo? Proszę bardzo, zobacz przepis na pastę jajeczną z awokado.
Komentarze (0)