Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą tahini

5.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepis na risotto, które łączy kuchnię włoską ze smakami Bliskiego Wschodu. Danie jest aromatyczne i pożywne, a niezwykłej kremowości i niepowtarzalnego smaku dodają mu bakłażan oraz pasta sezamowa.

Składniki:

SKŁADNIKI

ryż arborio 1 szklanka
pierś z kurczka 300 gramów
bakłażan 1 sztuka
szalotka 2 sztuki
ząbek czosnku 1 sztuka
białe wino wytrawne 150 mililitrów
tahini pasta sezamowa 1.5 łyżeczki
bulion 700 mililitrów
masło 2 łyżki
oliwa 50 mililitrów
mięta posiekana 0.5 łyżki
świeża natka pietruszki posiekana 1 łyżka
ziarna sezamu 1 łyżeczka

PRZYPRAWY

Przyprawa garam masala orientalna Prymat 0.5 łyżeczki
Przyprawa harissa 0.25 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 3 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą tahini

Risotto z kurczakiem, bakłażanem i tahini to: 

  • mix dań kuchni włoskiej i bliskowschodniej
  • oryginalne połączenie smaków
  • pomysł na pyszny obiad

KROK 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, harissą, garam masalą oraz gałką muszkatołową, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.

KROK 2. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 25 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.

KROK 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem*, pamiętając o częstym mieszaniu.

* Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wcześniej posolony bakłażan nada daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.

KROK 4. Na drugiej patelni smażymy osuszone kawałki bakłażana (na kilku łyżkach oliwy) przez około 10 minut, a następnie odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy też kawałki kurczaka.

KROK 5. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażonego kurczaka oraz bakłażana. Na koniec dodajemy pastę Tahini, posiekane świeże zioła, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

Gotowe risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą tahini wykładamy na talerze i posypujemy ziarnami sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak