Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą tahini
Risotto z kurczakiem, bakłażanem i tahini to:
- mix dań kuchni włoskiej i bliskowschodniej
- oryginalne połączenie smaków
- pomysł na pyszny obiad
KROK 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, harissą, garam masalą oraz gałką muszkatołową, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
KROK 2. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 25 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.
KROK 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem*, pamiętając o częstym mieszaniu.
* Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wcześniej posolony bakłażan nada daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.
KROK 4. Na drugiej patelni smażymy osuszone kawałki bakłażana (na kilku łyżkach oliwy) przez około 10 minut, a następnie odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy też kawałki kurczaka.
KROK 5. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażonego kurczaka oraz bakłażana. Na koniec dodajemy pastę Tahini, posiekane świeże zioła, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.