Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem i groszkiem
Sztuką jest przygotować kremowe risotto. Ale nie poddawaj się. Przede wszystkim użyj ryżu przeznaczonego do risotto - to kluczowe. Potem wystarczy tylko powoli gotować ryż w bulionie i winie, a na koniec dodać kurczaka, groszek i świeże listki mięty.
KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni kawałki kurczaka i odkładamy je na talerzyk.
KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 3. W międzyczasie gotujemy zielony groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Groszek powinien być ugotowany al dente.
KROK 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, ugotowany groszek oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.