Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem i groszkiem

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mięty oraz zielonym groszkiem, który jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny.

Składniki:

SKŁADNIKI

ryż arborio 160 gramów
pierś z kurczka 300 gramów
zielony groszek 160 gramów
cebula szalotka 2 sztuki
bulion 700 mililitrów
śmietanka 5 łyżek
parmezan starty 2 łyżki
mięta świeża siekana 1 łyżka
masło 2 łyżki
oliwa 4 łyżki

PRZYPRAWY

Czosnek suszony Prymat 0.3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana Prymat w młynku 2 szczypty
Pieprz w młynku Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem i groszkiem

Sztuką jest przygotować kremowe risotto. Ale nie poddawaj się. Przede wszystkim użyj ryżu przeznaczonego do risotto - to kluczowe. Potem wystarczy tylko powoli gotować ryż w bulionie i winie, a na koniec dodać kurczaka, groszek i świeże listki mięty. 

KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni kawałki kurczaka i odkładamy je na talerzyk.

KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. W międzyczasie gotujemy zielony groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Groszek powinien być ugotowany al dente.

KROK 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, ugotowany groszek oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.

Risotto lubi towarzystwo świeżo tartego parmezanu oraz pieprzu czarnego. Ciepło dania wydobywa z tych składników smak i aromaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak