Co na obiad: Buddha bowl z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Prosta w przygotowaniu potrawa, ale jakże pyszna! Buddha bowl to danie, w którym możecie połączyć wszystkie ulubione smaki. Tu przepis na buddha bowl z kurczakiem, ciecierzycą i awokado. Klikaj!

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak:

  • mięta posiekana

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    40 mililitrów
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu
  • kolendra

    1 pęczek
  • olej

    2 łyżeczki
  • filet z kurczaka

    1 sztuka

Sos:

  • sos słodki chili

    150 mililitrów
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • sok z limonki

    z 1/4 owocu
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • kolendra

    1 garść
  • zielona cebulka

    2 łyżki

Ciecierzyca:

  • ugotowana ciecierzyca

    100 gramów
  • olej

    2 łyżki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • zielona cebulka

    1 sztuka

Dodatki:

  • rzodkiewka

  • awokado

    1/2 sztuki
  • limonka

    2 ćwiartki
  • prażone orzechy nerkowca

  • kolendra

  • kiełki sojowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce łączymy sos sojowy z posiekaną świeżą miętą, olejem, kuminem, chili, pieprzem, sokiem z limonki oraz kolendrą. Po wymieszaniu dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i zostawiamy na 30 minut do godziny w chłodnym miejscu.

Kiedy kurczak się marynuje przechodzimy do sosu, w miseczce łączymy ze sobą słodki sos chili, sok z limonki, kmin rzymski, sól, pieprz cayenne, zieloną cebulkę oraz świeżą kolendrę.

Następnie przechodzimy do smażenia ciecierzycy, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy cieciorkę którą smażymy ok 1 minutę, następnie dodajemy cebulę oraz przyprawy, podsmażamy jeszcze ok. 2 minuty, po czym całość solimy, dodajemy zieloną cebulkę i przekładamy do miseczki.

Tę samą patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym, dodajemy oleju i smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut.

Kiedy kurczak się smaży możemy zacząć wykładanie dania.

Na środek miski wykładamy ryż, obok kładziemy pokrojone awokado, podsmażoną ciecierzycę, limonkę, rzodkiewkę, podsmażonego kurczaka (którego minutę przed końcem smażenia podlewamy resztą marynaty), kiełki soi, całość posypujemy prażonymi orzechami nerkowca, polewamy sosem i ozdabiamy świeżą kolendrą.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania w stylu buddha bowl, to polecam Ci przepis na WEGE BUDDHA BOWL

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat