Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co na obiad: Buddha bowl z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Prosta w przygotowaniu potrawa, ale jakże pyszna! Buddha bowl to danie, w którym możecie połączyć wszystkie ulubione smaki. Tu przepis na buddha bowl z kurczakiem, ciecierzycą i awokado. Klikaj!

 

Składniki:

Kurczak:

mięta posiekana
2 łyżeczki
sos sojowy
40 mililitrów
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sok z limonki
z 1/2 owocu
kolendra
1 pęczek
olej
2 łyżeczki
filet z kurczaka
1 sztuka

Sos:

sos słodki chili
150 mililitrów
cebula czerwona
1/2 sztuki
sok z limonki
z 1/4 owocu
Kmin rzymski mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku
do smaku
kolendra
1 garść
zielona cebulka
2 łyżki

Ciecierzyca:

ugotowana ciecierzyca
100 gramów
olej
2 łyżki
cebula czerwona
1/2 sztuki
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
zielona cebulka
1 sztuka

Dodatki:

rzodkiewka
awokado
1/2 sztuki
limonka
2 ćwiartki
prażone orzechy nerkowca
kolendra
kiełki sojowe

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Buddha bowl z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

W miseczce łączymy sos sojowy z posiekaną świeżą miętą, olejem, kuminem, chili, pieprzem, sokiem z limonki oraz kolendrą. Po wymieszaniu dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i zostawiamy na 30 minut do godziny w chłodnym miejscu.

Kiedy kurczak się marynuje przechodzimy do sosu, w miseczce łączymy ze sobą słodki sos chili, sok z limonki, kmin rzymski, sól, pieprz cayenne, zieloną cebulkę oraz świeżą kolendrę.

Następnie przechodzimy do smażenia ciecierzycy, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy cieciorkę którą smażymy ok 1 minutę, następnie dodajemy cebulę oraz przyprawy, podsmażamy jeszcze ok. 2 minuty, po czym całość solimy, dodajemy zieloną cebulkę i przekładamy do miseczki.

Tę samą patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym, dodajemy oleju i smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut.

Kiedy kurczak się smaży możemy zacząć wykładanie dania.

Na środek miski wykładamy ryż, obok kładziemy pokrojone awokado, podsmażoną ciecierzycę, limonkę, rzodkiewkę, podsmażonego kurczaka (którego minutę przed końcem smażenia podlewamy resztą marynaty), kiełki soi, całość posypujemy prażonymi orzechami nerkowca, polewamy sosem i ozdabiamy świeżą kolendrą.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania w stylu buddha bowl, to polecam Ci przepis na WEGE BUDDHA BOWL

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak