Ryż do obiadu (wersja na słodko)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Staramy się bardzo, choć czasami nie wychodzi, by nie marnować produktów. Korzystając z liczi w syropie, zachowaliśmy zalewę i popełniliśmy ten o to pyszny dodatek.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż

    100 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • szalotka

    2 sztuki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • bulion rybny

    2 łyżki
  • liczi w syropie

    0.5 szklanki
  • olej sezamowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy maksymalnie 10 min, odcedzamy.

Szalotki siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do woka wlewamy olej, podsmażamy szalotki z marchewką.
Wrzucamy ryż, dodajemy sosy, chwilę podsmażamy, wlewamy syrop i dusimy bez przykrycia (cały czas mieszając), do odparowania całego płynu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie został wykorzystany syrop,w którym zanurzone były owoce liczi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat