Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż do obiadu (wersja na słodko)

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukasz oryginalnego pomysłu na ryż do obiadu? Zrób go na słodko w woku: z syropem owoców liczi, sosem sojowym i bulionem rybnym. Brzmi intrygująco, prawda? ;)

Składniki:

ryż 100 gramów
marchew 1 sztuka
szalotka 2 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
bulion rybny 2 łyżki
liczi w syropie 0.5 szklanki
olej sezamowy 4 łyżki

Porada

W przepisie został wykorzystany syrop, w którym zanurzone były owoce liczi.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż do obiadu (wersja na słodko)

Bardzo ciekawy, autorski przepis R'N'G Kitchen na ryż do obiadu na słodko. Powstał z potrzeby chwili, aby nie marnować produktów takich jak zalewa z owoców liczi. Wyszło znakomicie! Taki przepis na ryż do obiadu warto zapisać, szczególnie gdy przygotujecie danie kuchni orientalnej. Ryż do obiadu przygotowany dokładnie według przepisu ma oryginalny smak, a jego delikatna słodycz wspaniale współgra z daniami ostrymi. 

Ryż gotujemy maksymalnie 10 min, odcedzamy.

Szalotki siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do woka wlewamy olej, podsmażamy szalotki z marchewką. Wrzucamy ryż, dodajemy sosy, chwilę podsmażamy, wlewamy syrop i dusimy bez przykrycia (cały czas mieszając), do odparowania całego płynu.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli spodobał Ci się pomysł na ryż do obiadu na słodko z syropem z owoców liczi zobacz także inne, oryginalne przepisy autorstwa R'N'G Kitchen oraz inne przepisy na ryż do obiadu i nie tylko w serwisie Doradca Smaku: 

Ryż z warzywami

Fasolka szparagowa do obiadu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak