Co na obiad: Paella z owocami morza i kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Paella to tradycyjne, hiszpańskie danie jednogarnkowe. Sami Hiszpanie przyrządzają je na wiele sposobów, z różnymi rodzajami mięsa, warzywami, lub popularnymi na południu Europy, owocami morza. W dzisiejszym przepisie Piotr Ogiński użył kurczaka, kalmara i krewetek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 szt.
  • oliwa

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    1 szt.
  • tymianek świeży

    1 gałązka
  • marchew

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • ryż do paelli

    250 g
  • papryka mielona wędzona

    0.5 łyżeczki
  • bulion

    800 ml
  • Szafran - nitki

    1 opakowanie
  • kalmary

    2 szt.
  • krewetki tygrysie

    15-18 szt.
  • zielony groszek

    100 g
  • cytryny

    2 szt.
  • pietruszka

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy piersi z kurczaka, ok. 4-5 minut z każdej strony.

Kiedy kurczaka obrócimy na druga stronę, możemy go posolić oraz popieprzyć i zostawić na kolejne 4-5 minut.

Po tym czasie kurczaka ściągamy na talerzyk, który szczelnie przykrywamy folią aluminiową.

Na patelnię do paelli, lub innej o średnicy minimum 34 cm, wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę oraz tymianek i podsmażamy przez 3 minuty.

Kiedy cebula jest lekko zeszklona dodajemy paprykę wędzoną oraz świeżą marchew i pomidor. Całość solimy i smażymy ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy ryż, który delikatnie podprażamy przez 2 minuty, do momentu aż będzie przeźroczysty.

Kiedy ryż stanie się przeźroczysty zalewamy go bulionem. Kiedy się zagotuje dodajemy szafran, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut tak by ryż był półtwardy. Po tym czasie do paelli dodajemy pokrojonego kurczaka, krewetki, pokrojonego kalmara oraz groszek, całość lekko mieszamy i gotujemy pod przykryciem do momentu aż owoce morza, kurczak oraz ryż będą gotowe (ok. 15 minut). 

Gotową paellę podajemy z ćwiartkami cytryny oraz posypaną świeżą pietruszką.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat