Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piersi z kurczaka
2 szt. -
oliwa
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
1 szt. -
tymianek świeży
1 gałązka -
marchew
2 szt. -
papryka czerwona
1 szt. -
pomidor
1 szt. -
ryż do paelli
250 g -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
0.5 łyżeczki -
bulion
800 ml -
Szafran nitki Prymat
1 opakowanie -
kalmary
2 szt. -
krewetki tygrysie
15-18 szt. -
zielony groszek
100 g -
cytryny
2 szt. -
pietruszka
1 pęczek
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Paella z owocami morza i kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy piersi z kurczaka, ok. 4-5 minut z każdej strony.
Kiedy kurczaka obrócimy na druga stronę, możemy go posolić oraz popieprzyć i zostawić na kolejne 4-5 minut.
Po tym czasie kurczaka ściągamy na talerzyk, który szczelnie przykrywamy folią aluminiową.
Na patelnię do paelli, lub innej o średnicy minimum 34 cm, wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę oraz tymianek i podsmażamy przez 3 minuty.
Kiedy cebula jest lekko zeszklona dodajemy paprykę wędzoną oraz świeżą marchew i pomidor. Całość solimy i smażymy ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy ryż, który delikatnie podprażamy przez 2 minuty, do momentu aż będzie przeźroczysty.
Kiedy ryż stanie się przeźroczysty zalewamy go bulionem. Kiedy się zagotuje dodajemy szafran, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut tak by ryż był półtwardy. Po tym czasie do paelli dodajemy pokrojonego kurczaka, krewetki, pokrojonego kalmara oraz groszek, całość lekko mieszamy i gotujemy pod przykryciem do momentu aż owoce morza, kurczak oraz ryż będą gotowe (ok. 15 minut).
Gotową paellę podajemy z ćwiartkami cytryny oraz posypaną świeżą pietruszką.
Komentarze (0)