Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ryżowe ze szpinakiem

5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kuleczki ryżowe ze szpinakiem są świetną, wegetariańską alternatywą dla koletów. Możecie zestawić je z puree ziemniaczanym, kaszą czy opiekanymi ziemniaczkami. Sprawdzą się wspaniale jako przekąska, czy danie obiadowe.

Składniki:

Składniki:

bulion warzywny Kucharek 2 kostki
ryż jaśminowy 2 torebki
liście szpinaku 100 g
masło 1 łyżka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
posiekany koperek 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ryżowe ze szpinakiem

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem 1,5 kostki bulionu warzywnego Kucharek.

2. Na patelni rozpuszczamy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 0,5 kostki Bulionu warzywnego Kucharek.

3. Dodajemy posiekane liście szpinaku i dusimy około 2-3 minuty.

4. Po wystudzeniu łączymy w  misce ugotowany ryż, szpinak, posiekany koperek, jajko i  doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

5. Powstałą masę odstawimy na 10-15 min. Po tym czasie formujemy z niej kulki, obtaczamy w bułce tartej oraz smażymy na oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak