Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szparagami i czosnkiem

5.0
(22)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Niewiele potrzeba, aby stworzyć ciekawe, aromatyczne danie. Wystarczą ryż, świeże szparagi, marynowany czosnek i przyprawy. Pyszne risotto rodem z Włoch poleca się na wiosenny obiad!

Składniki:

ryż arborio 1 szklanka
masło 100 gramów
bulion warzywny 1 litr
szparagi zielone 1 pęczek
Czosnek z ziołami Smak 1 słoik
parmezan 50 gramów
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
szczypiorek 0.5 pęczka
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szparagami i czosnkiem

1. Szparagi myjemy i łamiemy. Zdrewniałe końcówki wrzucamy do bulionu warzywnego i zagotowujemy. Gdy nieco zmiękną, wyjmujemy je z bulionu.

2. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki (główki odkładamy).

3. Zagotowujemy ponownie bulion i przez ok. 3 minuty gotujemy w nim szparagi (oprócz główek).

4. Wyjmujemy ugotowane szparagi, a bulion odstawiamy.

5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, wsypujemy ryż. Podsmażamy go, aż się zeszkli.

6. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy ryż, systematycznie mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy kolejną szklankę płynu oraz czosnek z ziołami Smak. W ten sposób gotujemy risotto do momentu, aż ryż będzie miękki.

7. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone szparagi, starty parmezan, sól, pieprz. Mieszamy i ponownie gotujemy. Risotto będzie gotowe, gdy ryż będzie miękki i kremowy.

8. Na sam koniec dodajemy resztę zimnego masła i mieszamy.

9. Przed podaniem risotto posypujemy startym parmezanem i pokrojonym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak