Risotto ze szparagami i czosnkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Niewiele potrzeba, aby stworzyć ciekawe, aromatyczne danie. Wystarczą ryż, świeże szparagi, marynowany czosnek i przyprawy. Pyszne risotto rodem z Włoch poleca się na wiosenny obiad!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    1 szklanka
  • masło

    100 gramów
  • bulion warzywny

    1 litr
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • Czosnek z ziołami Smak

    1 słoik
  • parmezan

    50 gramów
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • szczypiorek

    0.5 pęczka
  • parmezan

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Szparagi myjemy i łamiemy. Zdrewniałe końcówki wrzucamy do bulionu warzywnego i zagotowujemy. Gdy nieco zmiękną, wyjmujemy je z bulionu.

2. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki (główki odkładamy).

3. Zagotowujemy ponownie bulion i przez ok. 3 minuty gotujemy w nim szparagi (oprócz główek).

4. Wyjmujemy ugotowane szparagi, a bulion odstawiamy.

5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, wsypujemy ryż. Podsmażamy go, aż się zeszkli.

6. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy ryż, systematycznie mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy kolejną szklankę płynu oraz czosnek z ziołami Smak. W ten sposób gotujemy risotto do momentu, aż ryż będzie miękki.

7. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone szparagi, starty parmezan, sól, pieprz. Mieszamy i ponownie gotujemy. Risotto będzie gotowe, gdy ryż będzie miękki i kremowy.

8. Na sam koniec dodajemy resztę zimnego masła i mieszamy.

9. Przed podaniem risotto posypujemy startym parmezanem i pokrojonym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat