Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczonym burakiem i kozim serem

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne i proste kremowe risotto z burakiem i kozim serem, które może być podawane samodzielnie lub jako dodatek np. do mięsa lub ryb. Jest wyśmienitym dodatkiem do duszonego łososia lub grillowanej piersi kurczaka. Idealny przepis na obiad lub lunch.

Składniki:

Składniki:

buraki 500 gramów
oliwa 2 łyżki
ryż 250 gramów
masło klarowane 1 łyżka
prosecco 200 mililitrów
kostka rosołowa Kucharek 1 sztuka
woda 600 mililitrów
cebula perłowa 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ser kozi kremowy 150 gramów
pietruszka do dekoracji
pieprz do smaku
sól morska wędzona w płatkach do smaku

Porada

Najlepiej sprawdzą się niewielkie buraki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczonym burakiem i kozim serem

PRZYGOTOWANIE:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Buraki myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki.

2. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, od czasu do czasu obracając. Gdy buraki będą miękkie, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

3. Obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż czosnek się zeszkli.

5. Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste.

6. Z kostki kucharek i wody przygotowujemy bulion. 

7. Dodajemy prosecco i gotujemy na silnym ogniu, aż alkohol odparuje. Zmniejszamy ogień do średniego, dodajemy 1 chochelkę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn.

8. Dodajemy kolejną porcję bulionu i gotujemy, do jego odparowania. Gdy zużyjemy ok. 3/4 porcji bulionu, dodajemy buraki i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, uzupełniając bulion, aż ryż będzie al dente.

9. Dodajemy połowę koziego sera, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

10. Przed podaniem, na wierzchu każdej porcji risotto układamy po łyżeczce sera oraz posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak