Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczonym burakiem i kozim serem
PRZYGOTOWANIE:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Buraki myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki.
2. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, od czasu do czasu obracając. Gdy buraki będą miękkie, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
3. Obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż czosnek się zeszkli.
5. Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste.
6. Z kostki kucharek i wody przygotowujemy bulion.
7. Dodajemy prosecco i gotujemy na silnym ogniu, aż alkohol odparuje. Zmniejszamy ogień do średniego, dodajemy 1 chochelkę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn.
8. Dodajemy kolejną porcję bulionu i gotujemy, do jego odparowania. Gdy zużyjemy ok. 3/4 porcji bulionu, dodajemy buraki i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, uzupełniając bulion, aż ryż będzie al dente.
9. Dodajemy połowę koziego sera, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
10. Przed podaniem, na wierzchu każdej porcji risotto układamy po łyżeczce sera oraz posypujemy natką pietruszki.