Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
400 gramów -
mleko 3,2%
250 mililitrów -
woda
250 mililitrów -
masło
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
jabłka
800 gramów -
Cynamon mielony Prymat
2 łyżeczki -
cukier
2 łyżeczki -
śmietana 30%
100 mililitrów -
masło
3 łyżki -
jogurt grecki
4 łyżki -
cukier waniliowy
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to:
- uniwersalny pomysł na śniadanie, obiad lub deser
- smaczne i łatwe do przygotowania danie
- lekki, wegetariański posiłek
Kroki postępowania
W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż.
Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić.
W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki.
Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać.
Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła.
Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to uniwersalne danie dla każdego. Wielu osobom przypomni smaki z dzieciństwa.
Komentarze (9)