Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to dla wielu osób przypomnienie czasów dzieciństwa.

Smaczne i proste do przygotowania danie znakomicie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, obiad lub kolacja!

Nie zawiera mięsa, więc jest świetną propozycją dla wegetarian. 

Jak przygotować zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem?  Przeczytajcie ten przepis. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    400 gramów
  • mleko 3,2%

    250 mililitrów
  • woda

    250 mililitrów
  • masło

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • jabłka

    800 gramów
  • Cynamon mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • masło

    3 łyżki
  • jogurt grecki

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to:

  • uniwersalny pomysł na śniadanie, obiad lub deser
  • smaczne i łatwe do przygotowania danie
  • lekki, wegetariański posiłek

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto

W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż.

Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.

Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić.

Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto

W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki.

Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać.

Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu.
Krok 4 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto

Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła.

Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.

Podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.  

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to uniwersalne danie dla każdego. Wielu osobom przypomni smaki z dzieciństwa. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

EmciaPichci 24.02.2014 07:17
mniam smak dzieciństwa :)
w mojej kuchni 18.10.2013 22:35
smakołyki na talerzu..
goofy9 18.10.2013 22:30
taki zwykły a bardzo smaczny
Agnieszka_B 18.10.2013 22:22
Klasyka... I to w najlepszym wydaniu :)
mufinka79 18.10.2013 21:47
Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, smaki dzieciństwa :) Mniam!
Kolorowa 18.10.2013 21:05
Zdjęcie zachęca ;)
Ola1984 18.10.2013 20:43
Olga mój tata taki właśnie ryż robił nam w dzieciństwie. Ja bardzo go lubiłam :) To jeden z moich smaków dzieciństwa. Może jednak się skusisz?
Olga_SK 18.10.2013 19:07
Nigdy nie lubiłam ryżu na słodko, ale może się przekonam? Wygląda smakowicie :D
czekoladka_m 18.10.2013 19:05
To danie zawsze kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami:):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat