Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 gram
  • mleko 3,2%

    250 mililitr
  • woda

    250 mililitr
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • jabłka

    800 gram
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczka
  • śmietana 30%

    100 mililitr
  • masło

    3 łyżka
  • jogurt grecki

    4 łyżka
  • cukier waniliowy

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto
W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić.
Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto
W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać.
Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu.
Krok 4 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto
Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Ryż podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

EmciaPichci

24.02.2014 07:17
mniam smak dzieciństwa :)

w mojej kuchni

18.10.2013 22:35
smakołyki na talerzu..

goofy9

18.10.2013 22:30
taki zwykły a bardzo smaczny

Agnieszka_B

18.10.2013 22:22
Klasyka... I to w najlepszym wydaniu :)

mufinka79

18.10.2013 21:47
Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, smaki dzieciństwa :) Mniam!

Kolorowa

18.10.2013 21:05
Zdjęcie zachęca ;)

Ola1984

18.10.2013 20:43
Olga mój tata taki właśnie ryż robił nam w dzieciństwie. Ja bardzo go lubiłam :) To jeden z moich smaków dzieciństwa. Może jednak się skusisz?

Olga_SK

18.10.2013 19:07
Nigdy nie lubiłam ryżu na słodko, ale może się przekonam? Wygląda smakowicie :D

czekoladka_m

18.10.2013 19:05
To danie zawsze kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami:):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat