Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe risotto z krewetkami i zielonymi warzywami, DS XVII odc. 26
Risotto to popularne danie z ryżem, wywodzące się z kuchni północnych Włoch. Jest pyszne, ale zwykle dość ciężkostrawne. A gdyby tak zamienić część składników? Postawić na inny ryż jaśminowy, kokosowe mleczko, krewetki i zielone warzywa: kalarepę, cukinię i paprykę? Będzie przepysznie i znacznie lżej na brzuszku!
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy wywar warzywny wg ulubionego przepisu. Możecie wypróbować też ten Przepis na bulion warzywny >>
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. Kiedy będzie płynny, wrzucamy cebulę i mieszamy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek suszony i mieszamy.
2. Po chwili do garnka wrzucamy ryż, mieszamy i prażymy do momentu, aż się zeszkli (będzie przezroczysty). Następnie dolewamy wywar warzywny, mieszamy i dusimypod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
3. Zieloną paprykę i cukinię kroimy w kostkę, obraną kalarepę w drobne słupki. Warzywa wrzucamy do garnka z ryżem i wlewamy mleko kokosowe. Dusimy całość kolejne 10 minut.
4. Do risotto dodajemy koperek suszony, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie delikatnie na górę wykładamy krewetki. Nie mieszamy całości i dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty.
5. W międzyczasie na małych oczkach tarki ucieramy skórkę z cytryny.
6. Na koniec do garnka wkładamy oliwki, mieszamy całość i zdejmujemy z ognia.