Co na obiad: Czerwone risotto z pieczoną papryką wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, pełne rozmaitych smaków czerwone risotto z pieczoną papryką, kozim serem i oliwkami. Czerwone risotto - danie doskonałe na obiad!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Risotto:

  • ryż do risotto

    160 gramów
  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • białe wino wytrawne

    200 mililitrów
  • pesto czerwone

  • papryka czerwona

    1/3 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    3-5 sztuk
  • czerwona cebula

    1/2 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • śmietanka 30%

    80 mililitrów
  • czarne oliwki Smak

    6-8 sztuk
  • szpinak

    80 gramów

Na czerwone pesto:

  • papryczka chili

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    3-4 sztuki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • pomidory suszone Smak

    6-7 sztuk
  • olej z suszonych pomidorów

    50 mililitrów
  • orzechy włoskie

    40 gramów
  • ser kozi

    100 gramów
  • olej

    50 mililitrów
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    do smaku

Dodatki:

  • Estragon suszony Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • oliwa

    do skropienia
  • parmezan

    1-2 łyżki
  • bazylia

    kilka liści
  • pomidorki koktajlowe

    upieczone
  • oliwki czarne Smak

    kilka sztuk
  • orzechy włoskie

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż do risotto:

W filmie używamy ryżu Carnaroli, ale może być też Arborio lub Vialone Nano.

Na patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów na którym lekko szklimy cebulkę oraz czosnek wraz z solą, przez ok. 1-2 minuty.

 

W tym czasie na blaszce do pieczenia układamy paprykę, chili oraz gałązkę pomidorków koktajlowych (kilka odkładamy do dekoracji), całość polewamy olejem, solimy i pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

 

Do zeszklonej cebulki dodajemy ryż, który podsmażamy przez ok 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.

 

Następnie na patelnię wsypujemy paprykę wędzoną, którą lekko prażymy, po czym całość zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy na  małym ogniu ok. 14-18 minut, aż ryż będzie al dente.

 

Z upieczonych papryk usuwamy gniazda nasienne i przekładamy do wysokiego naczynia, wraz z pomidorkami, następnie dodajemy suszone pomidory wraz z olejem, orzechy włoskie, ser kozi, olej, całość doprawiamy pieprzem i mielimy na jednolitą konsystencję.

 

Gotowe pesto dodajemy do ugotowanego risotto wraz z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, chili oraz papryką. Dolewamy śmietankę i gotujemy ok. 2-3 minuty. Na końcu risotto doprawiamy solą, dodajemy czarne oliwki oraz szpinak, gotujemy jeszcze ok. 30 sekund.

 

Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy estragonem, pieprzem oraz solą, polewamy oliwą z oliwek, trzemy odrobinę parmezanu, układamy listki bazylii, pieczone pomidorki koktajlowe, czarne oliwki oraz prażone orzechy włoskie.

Jeśli lubicie risotto to polecam wam także przepis na zielone risotto ze szparagami i jajkiem w koszulce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat