Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Czerwone risotto z pieczoną papryką wg Piotra Ogińskiego

5.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, pełne rozmaitych smaków czerwone risotto z pieczoną papryką, kozim serem i oliwkami. Czerwone risotto - danie doskonałe na obiad!

Składniki:

Risotto:

ryż do risotto 160 gramów
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
białe wino wytrawne 200 mililitrów
pesto czerwone
papryka czerwona 1/3 sztuki
pomidorki koktajlowe 3-5 sztuk
cebula czerwona 1/2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
śmietanka 30% 80 mililitrów
czarne oliwki Smak 6-8 sztuk
szpinak 80 gramów

Na czerwone pesto:

papryczka chili 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 3-4 sztuki
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
pomidory suszone Smak 6-7 sztuk
olej z suszonych pomidorów 50 mililitrów
orzechy włoskie 40 gramów
ser kozi 100 gramów
olej 50 mililitrów
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat do smaku

Dodatki:

Estragon suszony Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
oliwa do skropienia
parmezan 1-2 łyżki
bazylia kilka liści
pomidorki koktajlowe upieczone
oliwki czarne Smak kilka sztuk
orzechy włoskie 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Czerwone risotto z pieczoną papryką wg Piotra Ogińskiego

Ryż do risotto:

W filmie używamy ryżu Carnaroli, ale może być też Arborio lub Vialone Nano.

Na patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów na którym lekko szklimy cebulkę oraz czosnek wraz z solą, przez ok. 1-2 minuty.

 

W tym czasie na blaszce do pieczenia układamy paprykę, chili oraz gałązkę pomidorków koktajlowych (kilka odkładamy do dekoracji), całość polewamy olejem, solimy i pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

 

Do zeszklonej cebulki dodajemy ryż, który podsmażamy przez ok 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.

 

Następnie na patelnię wsypujemy paprykę wędzoną, którą lekko prażymy, po czym całość zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy na  małym ogniu ok. 14-18 minut, aż ryż będzie al dente.

 

Z upieczonych papryk usuwamy gniazda nasienne i przekładamy do wysokiego naczynia, wraz z pomidorkami, następnie dodajemy suszone pomidory wraz z olejem, orzechy włoskie, ser kozi, olej, całość doprawiamy pieprzem i mielimy na jednolitą konsystencję.

 

Gotowe pesto dodajemy do ugotowanego risotto wraz z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, chili oraz papryką. Dolewamy śmietankę i gotujemy ok. 2-3 minuty. Na końcu risotto doprawiamy solą, dodajemy czarne oliwki oraz szpinak, gotujemy jeszcze ok. 30 sekund.

 

Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy estragonem, pieprzem oraz solą, polewamy oliwą z oliwek, trzemy odrobinę parmezanu, układamy listki bazylii, pieczone pomidorki koktajlowe, czarne oliwki oraz prażone orzechy włoskie.

Jeśli lubicie risotto to polecam wam także przepis na zielone risotto ze szparagami i jajkiem w koszulce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak