Doradca Smaku XI: Risotto ze szparagami i kurkami, odc. 19

odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Risotto ze szparagami i kurkami, odc. 19

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Obok pizzy, spaghetti i ravioli, najpopularniejszym daniem we Włoszech jest risotto. Może być pomidorowe, albo curry, a w dzisiejszym przepisie jest ze szparagami i kurkami. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Risotto:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula biała

    1/2 szt.
  • obrane szparagi

    1 pęczek
  • oliwa

    4 łyżki
  • masło

    25 g
  • kurki

    150 g
  • ryż arborio

    3/4 szklanki
  • włoskie białe wino wytrawne

  • rosół warzywny

    2 szklanki
  • parmezan starty

    9 łyżek
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    4 szt.

Do smaku:

  • Tymianek suszony Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji:

  • bazylia świeża

    gałązki
  • parmezan

    płatki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Risotto ze szparagami i kurkami, odc. 19

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kosteczkę. Obieramy szparagi (łodyżki wykorzystujemy w pierwszej kolejności, „główki” zostawiamy na później - chcemy aby pozostały w całości). Na patelnię dodajemy oliwę oraz masło. Dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy kawałki szparagów, całość mieszkamy. Dodajemy kurki, podsmażamy. Doprawiamy tymiankiem. Dodajemy ryż i kurkumę, dokładnie mieszamy. Dodajemy pół szklanki wytrawnego wina (alkohol wyparuje, natomiast aromat wina pozostanie). Podlewamy rosołem warzywnym (1,5 szklanki). Do smaku dodajemy świeżo mieloną morską sól oraz świeżo mielony pieprz. Wrzucamy na patelnię osiem łyżek parmezanu, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz główki szparagów. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy odrobinę rosołu (1/4 szklanki), masło, ponownie troszkę bulionu (1/4 szklanki) oraz końcówkę parmezanu (1 łyżka).

Podanie:

Gotowe risotto wykładamy na talerz. Dekorujemy parmezanem pokrojonym w cienkie płatki oraz gałązką bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bietka 03.10.2019 21:08
To risotto jest na pewno bardzo smaczne : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat