Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szpinakiem (i krewetkami)

5.0
(52)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Risotto to świetna propozycja na relatywnie szybki, ale za to jaki smaczny lunch albo kolację. Szpinak, białe wino, garść aromatycznych przypraw i zdrowy, pyszny posiłek gotowy.

Składniki:

szalotka 3 szt.
oliwa 3 łyżki
masło 82% 140 g
ryż 300 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 i ½ łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
wino białe wytrawne 200 ml
bulion 1 i ½ l
mrożony szpinak 200 g
Czosnek suszony Prymat ½ łyżeczki
Oregano suszone Prymat ½ łyżeczki
krewetki mrożone 100 g
sól do smaku
parmezan starty 150 g
orzeszki pinii 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem (i krewetkami)

Szalotki posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie i 20 g masła.

Dodaj suchy ryż i smaż przez ok. 2 minuty, często mieszając, aż do zmiany koloru.

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj białe wino i chwilę podgotuj.

Dodaj tyle bulionu, by nieznacznie przykrył ryż i zamieszaj. Kiedy część płynu wyparuje, stopniowo dodawaj więcej, cały czas mieszając. Gotuj przez ok. 15 minut.

Dodaj mrożony szpinak, dopraw suszonym czosnkiem, oregano i wymieszaj.

Na patelni rozpuść 20 g masła. Dodaj krewetki, dopraw solą i smaż przez ok. 3 minuty.

Do risotto dodaj 150 g startego parmezanu i 100 g masła. Całość dobrze wymieszaj.

Gotowe danie udekoruj krewetkami i orzeszkami pinii.

Smacznego!

 

Po więcej wskazówek zobacz też poradę:

-> JAK ZROBIĆ RISOTTO ZE SZPINAKIEM (I KREWETKAMI)? <-

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak