Risotto ze szpinakiem (i krewetkami)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Risotto to świetna propozycja na relatywnie szybki, ale za to jaki smaczny lunch albo kolację. Szpinak, białe wino, garść aromatycznych przypraw i zdrowy, pyszny posiłek gotowy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szalotka

    3 szt.
  • oliwa

    3 łyżki
  • masło 82%

    140 g
  • ryż

    300 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 i ½ łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • bulion

    1 i ½ l
  • mrożony szpinak

    200 g
  • Czosnek suszony Prymat

    ½ łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    ½ łyżeczki
  • krewetki mrożone

    100 g
  • sól do smaku

  • parmezan starty

    150 g
  • orzeszki pinii

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szalotki posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie i 20 g masła.

Dodaj suchy ryż i smaż przez ok. 2 minuty, często mieszając, aż do zmiany koloru.

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj białe wino i chwilę podgotuj.

Dodaj tyle bulionu, by nieznacznie przykrył ryż i zamieszaj. Kiedy część płynu wyparuje, stopniowo dodawaj więcej, cały czas mieszając. Gotuj przez ok. 15 minut.

Dodaj mrożony szpinak, dopraw suszonym czosnkiem, oregano i wymieszaj.

Na patelni rozpuść 20 g masła. Dodaj krewetki, dopraw solą i smaż przez ok. 3 minuty.

Do risotto dodaj 150 g startego parmezanu i 100 g masła. Całość dobrze wymieszaj.

Gotowe danie udekoruj krewetkami i orzeszkami pinii.

Smacznego!

 

Po więcej wskazówek zobacz też poradę:

-> JAK ZROBIĆ RISOTTO ZE SZPINAKIEM (I KREWETKAMI)? <-

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat