Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem (i krewetkami)
Szalotki posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie i 20 g masła.
Dodaj suchy ryż i smaż przez ok. 2 minuty, często mieszając, aż do zmiany koloru.
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj białe wino i chwilę podgotuj.
Dodaj tyle bulionu, by nieznacznie przykrył ryż i zamieszaj. Kiedy część płynu wyparuje, stopniowo dodawaj więcej, cały czas mieszając. Gotuj przez ok. 15 minut.
Dodaj mrożony szpinak, dopraw suszonym czosnkiem, oregano i wymieszaj.
Na patelni rozpuść 20 g masła. Dodaj krewetki, dopraw solą i smaż przez ok. 3 minuty.
Do risotto dodaj 150 g startego parmezanu i 100 g masła. Całość dobrze wymieszaj.
Gotowe danie udekoruj krewetkami i orzeszkami pinii.
Smacznego!
Po więcej wskazówek zobacz też poradę: