Co na obiad: Wege buddha bowl wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Wege buddha bowl - pyszna wegetariańska propozycja na obiad. Miska z ryżem, marynowanym tofu, ciecierzycą i szpinakiem. Polecam wszystkim wielbicielom azjatyckich smaków!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tofu:

  • tofu

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sos ostrygowy

    30 mililitrów
  • ocet ryżowy

    20 mililitrów
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka
  • marchew

    1 sztuka

Sos jogurtowo-kolendrowy:

  • jogurt naturalny

    150 gramów
  • kolendra

    1 garść
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • miód

    1 łyżeczka

Ciecierzyca:

  • ugotowana ciecierzyca

    150 gramów
  • brokuły

    100 gramów
  • olej

    do smażenia
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • migdały prażone

    30 gramów

Dodatki:

  • ryż jaśminowy

  • rzodkiewka

  • ogórek

  • awokado

  • limonka

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce łączymy ze sobą sos ostrygowy, ocet ryżowy, czosnek, miód, suszony imbir oraz przyprawę do kuchni chińskiej.

W tak przygotowanej marynacie marynujemy tofu pokrojone w duże prostokąty przez ok 20-30 minut.

Kiedy tofu się marynuje przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy kolendrę, miód, sól oraz wciskamy sok z limonki i całość blendujemy na jednolity sos.

Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cieciorkę oraz brokuły, doprawiamy chili oraz kumin, smażymy 30 sekund, po czym dodajemy szpinak, sól oraz posiekane prażone migdały, podsmażamy jeszcze 20-30 sekund, mieszamy i ściągamy z patelni.

Tę samą patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy tofu i smażymy po 3 minuty z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy marchew oraz resztę dresingu, smażymy jeszcze 1 minutę, po czym ściągamy tofu z ognia.

Na talerz wykładamy ryż, obok dodajemy cieciorkę, marchew, tofu, rzodkiewkę, ogórka skropionego limonką, awokado, jajko ugotowane na pół twardo, całość polewamy sosem i ozdabiamy świeżą kolendrą. Podajemy.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania w stylu buddha bowl, to polecam Ci przepis na buddha bowl z kurczakiem.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat