Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co na obiad: Wege buddha bowl wg Piotra Ogińskiego

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wege buddha bowl - pyszna wegetariańska propozycja na obiad. Miska z ryżem, marynowanym tofu, ciecierzycą i szpinakiem. Polecam wszystkim wielbicielom azjatyckich smaków!

Składniki:

Tofu:

tofu
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
sos ostrygowy
30 mililitrów
ocet ryżowy
20 mililitrów
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka
marchew
1 sztuka

Sos jogurtowo-kolendrowy:

jogurt naturalny
150 gramów
kolendra
1 garść
sok z limonki
z 1/2 owocu
sól morska Prymat w młynku
do smaku
miód
1 łyżeczka

Ciecierzyca:

ugotowana ciecierzyca
150 gramów
brokuły
100 gramów
olej
do smażenia
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku
do smaku
migdały prażone
30 gramów

Dodatki:

ryż jaśminowy
rzodkiewka
ogórek
awokado
limonka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Wege buddha bowl wg Piotra Ogińskiego

W miseczce łączymy ze sobą sos ostrygowy, ocet ryżowy, czosnek, miód, suszony imbir oraz przyprawę do kuchni chińskiej.

W tak przygotowanej marynacie marynujemy tofu pokrojone w duże prostokąty przez ok 20-30 minut.

Kiedy tofu się marynuje przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy kolendrę, miód, sól oraz wciskamy sok z limonki i całość blendujemy na jednolity sos.

Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cieciorkę oraz brokuły, doprawiamy chili oraz kumin, smażymy 30 sekund, po czym dodajemy szpinak, sól oraz posiekane prażone migdały, podsmażamy jeszcze 20-30 sekund, mieszamy i ściągamy z patelni.

Tę samą patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy tofu i smażymy po 3 minuty z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy marchew oraz resztę dresingu, smażymy jeszcze 1 minutę, po czym ściągamy tofu z ognia.

Na talerz wykładamy ryż, obok dodajemy cieciorkę, marchew, tofu, rzodkiewkę, ogórka skropionego limonką, awokado, jajko ugotowane na pół twardo, całość polewamy sosem i ozdabiamy świeżą kolendrą. Podajemy.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania w stylu buddha bowl, to polecam Ci przepis na buddha bowl z kurczakiem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak