Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią

5.0
(77)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne, kremowe risotto z aromatycznym kurczakiem i pieczoną dynią Hokkaido oraz korzenną nutką szafranu. To idealne zestawienie na pukającą już do drzwi jesień. Trwa sezon na dynię, dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw.

Składniki:

RISOTTO

ryż arborio
160 gramów
szalotka
2 sztuki
dynia hokkaido
200 gramów
wino białe
150 mililitrów
mleko
1 szklanka
bulion
300 mililitrów
świeża natka pietruszki
2 łyżki
parmezan
2 łyżki
masło
2 łyżki
Szafran nitki Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
sól
4 szczypty
Sklep Prymat
pieprz
3 szczypty
Sklep Prymat

MARYNATA DO KURCZAKA

pierś z kurczka
1 sztuka
Przyprawa curry orientalna Prymat
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat
Kardamon mielony Prymat
0.25 łyżeczki
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
0.5 łyżeczki
sól
0.4 łyżeczki
Sklep Prymat
pieprz
0.25 łyżeczki
Sklep Prymat
olej rzepakowy
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią

KROK 1. Olej mieszamy z kurkumą, curry, kardamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy do marynaty na min. godzinę (możemy także zostawić go na noc w lodówce).

KROK 2. Małą dynię Hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 45 - 50 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę.

* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Z pozostałych kawałków możemy przygotować mus, który wykorzystamy do przygotowania rozmaitych dań m.in. ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.

KROK 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion to zaczynamy partiami dolewać mleko*. Przy ostatniej partii dodajemy podsmażone na drugiej patelni kawałki kurczaka, szafran i upieczoną dynię. Na koniec dodajemy parmezan i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu przez około 2 -3 minuty.

* Mleko doda risotto delikatności i sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak