Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią

5.0
(77)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne, kremowe risotto z aromatycznym kurczakiem i pieczoną dynią Hokkaido oraz korzenną nutką szafranu. To idealne zestawienie na pukającą już do drzwi jesień. Trwa sezon na dynię, dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw.

Składniki:

RISOTTO

ryż arborio 160 gramów
szalotka 2 sztuki
dynia hokkaido 200 gramów
wino białe 150 mililitrów
mleko 1 szklanka
bulion 300 mililitrów
świeża natka pietruszki 2 łyżki
parmezan 2 łyżki
masło 2 łyżki
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
sól 4 szczypty
pieprz 3 szczypty

MARYNATA DO KURCZAKA

pierś z kurczka 1 sztuka
Przyprawa curry orientalna Prymat 0.5 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 0.25 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
sól 0.4 łyżeczki
pieprz 0.25 łyżeczki
olej rzepakowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią

KROK 1. Olej mieszamy z kurkumą, curry, kardamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy do marynaty na min. godzinę (możemy także zostawić go na noc w lodówce).

KROK 2. Małą dynię Hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 45 - 50 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę.

* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Z pozostałych kawałków możemy przygotować mus, który wykorzystamy do przygotowania rozmaitych dań m.in. ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.

KROK 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion to zaczynamy partiami dolewać mleko*. Przy ostatniej partii dodajemy podsmażone na drugiej patelni kawałki kurczaka, szafran i upieczoną dynię. Na koniec dodajemy parmezan i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu przez około 2 -3 minuty.

* Mleko doda risotto delikatności i sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak