Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne, kremowe risotto z aromatycznym kurczakiem i pieczoną dynią Hokkaido oraz korzenną nutką szafranu. To idealne zestawienie na pukającą już do drzwi jesień. Trwa sezon na dynię, dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

RISOTTO

  • ryż arborio

    160 gramów
  • szalotka

    2 sztuki
  • dynia hokkaido

    200 gramów
  • wino białe

    150 mililitrów
  • mleko

    1 szklanka
  • bulion

    300 mililitrów
  • świeża natka pietruszki

    2 łyżki
  • parmezan

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • Szafran nitki Prymat

    1 szczypta
  • sól

    4 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty

MARYNATA DO KURCZAKA

  • pierś z kurczka

    1 sztuka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Kardamon mielony Prymat

    0.25 łyżeczki
  • Tymianek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.4 łyżeczki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Olej mieszamy z kurkumą, curry, kardamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy do marynaty na min. godzinę (możemy także zostawić go na noc w lodówce).

KROK 2. Małą dynię Hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 45 - 50 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę.

* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Z pozostałych kawałków możemy przygotować mus, który wykorzystamy do przygotowania rozmaitych dań m.in. ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.

KROK 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion to zaczynamy partiami dolewać mleko*. Przy ostatniej partii dodajemy podsmażone na drugiej patelni kawałki kurczaka, szafran i upieczoną dynię. Na koniec dodajemy parmezan i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu przez około 2 -3 minuty.

* Mleko doda risotto delikatności i sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat