Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad: Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem. Świetny pomysł na wege obiad! Po brzegi wypełniona ryżem, soczewicą i warzywami. Bardzo sycący obiad w wersji bez mięsa. Koniecznie spróbuj!

Składniki:

papryka czerwona 1 szt. (ok. 222 g)
ryż brązowy 56 g (4 łyżki)
soczewica czerwona 60 g (4 łyżki) suchych nasion
jarmuż 25 g (1 szklanka)
cebula 44 g (ok. 1/2 szt.)
czosnek 1 ząbek (ok. 7 g)
pomidory krojone z puszki 272 g (1 szklanka)
olej rzepakowy rafinowany 14 ml (2 łyżki)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 g (1 szczypta)
Pieprz czarny mielony Prymat 2 g (2 szczypty)
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 g (2 szczypty)
pestki dyni 10 g (1 łyżka)

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem

Papryka faszerowana w wersji wegańskiej to bogactwo składników odżywczych i zdrowych składników. Mamy tu jarmuż, soczewicę, brązowy ryż, a także smakowite przyprawy, które nadają potrawie głębi smaku. 

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.

3. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne.

4. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.

5. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory, jarmuż oraz przyprawy i duś przez około 10 minut. Dodaj ryż, soczewicę i wymieszaj.

7. Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 30 minut.

8. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pestkami.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

Wegańskie papryki faszerowane są idealnie nie tylko dla osób niejedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. To pomysł na zdrowy obiad, z dużą ilością składników odżywczych, który jest odpowiedni także dla tych, którzy dbają o swoją linię!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak