Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
papryka czerwona
1 szt. (ok. 222 g) -
ryż brązowy
56 g (4 łyżki) -
soczewica czerwona
60 g (4 łyżki) suchych nasion -
jarmuż
25 g (1 szklanka) -
cebula
44 g (ok. 1/2 szt.) -
czosnek
1 ząbek (ok. 7 g) -
pomidory krojone z puszki
272 g (1 szklanka) -
olej rzepakowy rafinowany
14 ml (2 łyżki) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 g (1 szczypta) -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 g (2 szczypty) -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 g (2 szczypty) -
pestki dyni
10 g (1 łyżka)
Przepis i sposób przygotowania Obiad: Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
2. Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
3. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne.
4. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
5. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory, jarmuż oraz przyprawy i duś przez około 10 minut. Dodaj ryż, soczewicę i wymieszaj.
7. Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 30 minut.
8. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pestkami.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.
Komentarze (0)