Obiad: Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta wegetariańska | Dzień 3 | Obiad

Karina Białek, dietetyk aplikacji Peater:

„Papryka dostarcza więcej witaminy C niż popularne owoce cytrusowe. Jedna średnia sztuka to dawka około 229 mg tej witaminy. Wpływa ona nie tylko na poprawę odporności, ale także zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego zawartego w produktach roślinnych.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Wegetariańskiej, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 szt. (ok. 222 g)
  • ryż brązowy

    56 g (4 łyżki)
  • soczewica czerwona

    60 g (4 łyżki) suchych nasion
  • jarmuż

    25 g (1 szklanka)
  • cebula

    44 g (ok. 1/2 szt.)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 7 g)
  • pomidory krojone z puszki

    272 g (1 szklanka)
  • olej rzepakowy rafinowany

    14 ml (2 łyżki)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 g (2 szczypty)
  • pestki dyni

    10 g (1 łyżka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.

3. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne.

4. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.

5. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory, jarmuż oraz przyprawy i duś przez około 10 minut. Dodaj ryż, soczewicę i wymieszaj.

7. Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 30 minut.

8. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pestkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat