Przepis i sposób przygotowania na: Dziki ryż z soczewicą, curry i kalafiorem, DS XVII odc. 11
Zasmakujcie orientalnej kuchni! Dziki ryż z curry, soczewicą, ananasem i kalafiorem to zdrowe i pożywne danie jednogarnkowe, które przygotujecie w zaledwie 30 minut.
Prawdziwą eksplozję smaków zapewni połączenie aromatycznej przyprawy curry, czosnku i imbiru.
Przygotowanie:
** Wcześniej należy przygotować bulion warzywny, np. za pomocą tego domowego sposobu.
1. Ryż wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 – 20 minut, aż ryż zmięknie.
2. Na desce siekamy cebulę i czosnek, imbir obieramy i trzemy na tarce.
3. W dużym garnku podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, imbir i czosnek, wsypujemy przyprawę curry i dokładnie mieszamy całość. Gdy cebula lekko się zeszkli, wrzucamy soczewicę i liście limonki kaffir przedarte w dłoniach na połówki. Wlewamy bulion warzywny, mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
4. Ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. Przekładamy także różyczki kalafiora, a następnie wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy kminem rzymskim, mieszamy i gotujemy, aż kalafior lekko zmięknie.
5. Do curry dosypujemy paprykę ostrą, mieszamy całość i gotujemy jeszcze minutę.
6. Siekamy szczypiorek i kolendrę. Na koniec gotowania dodajemy zioła, zostawiając odrobinę do dekoracji.
7. Na rozgrzanej, suchej patelni krótko prażymy ziarna sezamu, potrząsając patelnią. Uwaga! Sezam prażymy dosłownie chwilę, aby się nie przypalił.