Dziki ryż z soczewicą, curry i kalafiorem, DS XVII odc. 11

odc. 10 Doradca Smaku

Dziki ryż z soczewicą, curry i kalafiorem, DS XVII odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Curry z soczewicą, ananasem, kalafiorem i dzikim ryżem to zdrowe, orientalne danie jednogarnkowe. Nie zawiera mięsa, ale zasmakuje nie tylko wegetarianom! Zobaczcie jak łatwo i szybko je przyrządzić.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir świeży

    2
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • liście limonki kaffir

    3 liście
  • bulion warzywny

    400 ml
  • ananas

    1/2 sztuki
  • kalafior

    1/2 sztuki
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • kolendra

    1/2 pęczka

Do smaku

  • Sól w młynku Prymat

  • Pieprz w młynku Prymat

Do podania

  • ryż dziki

    1 szklanka
  • woda

    1,5 szklanki
  • szczypiorek

    kilka sztuk
  • kolendra

    kilka liście
  • sezam jasny

    1 łyżka
  • limonka

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dziki ryż z soczewicą, curry i kalafiorem, DS XVII odc. 11

Zasmakujcie orientalnej kuchni! Dziki ryż z curry, soczewicą,  ananasem i kalafiorem to zdrowe i pożywne danie jednogarnkowe, które przygotujecie w zaledwie 30 minut.

Prawdziwą eksplozję smaków zapewni połączenie aromatycznej przyprawy curry, czosnku i imbiru.

 

Przygotowanie:

** Wcześniej należy przygotować bulion warzywny, np. za pomocą tego domowego sposobu

1. Ryż wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 – 20 minut, aż ryż zmięknie.

2. Na desce siekamy cebulę i czosnek, imbir obieramy i trzemy na tarce.

3. W dużym garnku podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, imbir i czosnek, wsypujemy przyprawę curry i dokładnie mieszamy całość. Gdy cebula lekko się zeszkli, wrzucamy soczewicę i liście limonki kaffir przedarte w dłoniach na połówki. Wlewamy bulion warzywny, mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. 

4. Ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. Przekładamy także różyczki kalafiora, a następnie wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy kminem rzymskim, mieszamy i gotujemy, aż kalafior lekko zmięknie.

5. Do curry dosypujemy paprykę ostrą, mieszamy całość i gotujemy jeszcze minutę.

6. Siekamy szczypiorek i kolendrę. Na koniec gotowania dodajemy zioła, zostawiając odrobinę do dekoracji.

7. Na rozgrzanej, suchej patelni krótko prażymy ziarna sezamu, potrząsając patelnią. Uwaga! Sezam prażymy dosłownie chwilę, aby się nie przypalił.

 

Sposób podania:

Curry z soczewicą i kalafiorem podajemy z dzikim ryżem. Danie dekorujemy szczypiorkiem, kolendrą i prażonym sezamem. Skrapiamy sokiem z limonki.

Doradca Smaku
Jak w prosty sposób pokroić ananasa? Najpierw odkrawamy liście i dolną, twardą część. Następnie obieramy ananasa ze skóry ostrym nożem, od góry do dołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat