Co na obiad: Risotto z kurkami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Risotto z kurkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Risotto można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzisiejszy przepis to risotto z kurkami i prażonymi owocami nerkowca. Pyszna kompozycja smaków, której musicie spróbować.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Baza do risotto:

  • bulion

    1 l
  • ryż do risotta

    400 g
  • oliwa

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    1 szt.
  • gałązki rozmarynu

    1 szt.
  • wino białe wytrawne

    120 ml

Mus z kurek:

  • kurki świeże

    200 g
  • biała cebula

    1/2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

  • estragon

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • bulion

    150 ml

Kurki:

  • kurki świeże

    50 g
  • masło

    25 g
  • skórka z cytryny

    1/4 szt.
  • pieprz biały mielony

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1/4 szt.
  • szczypiorek

    10 g

Risotto:

  • baza do risotto

  • mus z kurek

  • śmietanka 30%

    200 ml
  • parmezan

    90 g
  • prażone orzechy nerkowca

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę oraz rozmaryn i smażymy do momentu aż cebula zmięknie.

Do podsmażonej cebuli dodajemy ryż, który prażymy do momentu aż będzie przeźroczysty, ok. 1 minutę.

Po tym czasie całość zalewamy białym winem oraz ciepłym bulionem, ok. 1 cm powyżej ryżu, bazę gotujemy 5 minut na małym ogniu, jeżeli trzeba dodajemy więcej bulionu, tak by ryż był w połowie ugotowany.

W tym czasie do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę oraz estragon, całość solimy i smażymy ok. 1 minutę na małym ogniu, po czym dodajemy kurki i smażymy jeszcze 4-5 minut. Risotto ściągamy z ognia i zostawiamy by wsiąknęło cały bulion, a do kurek dodajemy wywar i całość dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie kurki mielimy na gładką masę i dodajemy do bazy na risotto wraz ze śmietanką.

W tym samym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kurki i smażymy ok 2-3 minuty.

Usmażone kurki przekładamy do miski, dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, szczypiorek i całość doprawiamy białym pieprzem. 

Risotto wraz z musem gotujemy do momentu aż ryż będzie sprężysty i ugotowany, wtedy dodajemy orzechy nerkowca oraz parmezan tak aby gotowe risotto miało konsystencję lawy tzn. kiedy nałożymy je na talerz to delikatnie się rozjeżdża.

Gotowe risotto wykładamy układając kurki na górze, polewając oliwą oraz posypując parmezanem.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat