Co na obiad: Kulki ryżowe wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Super przepis na kulki ryżowe faszerowane mięsem mielonym, podane na sosie pomidorowym z parmezanem i kiełkami jarmużu. Nieco podobne do włoskich arancini, ale z dużą ilością mięsa w środku. Próbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawa do risotto:

  • ryż arborio

    160 g
  • olej

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • masło

    50 g
  • wino

    80 g
  • bulion

    200 ml
  • mozzarella

    50 g
  • parmezan

    50 g
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki

Farsz:

  • olej

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • mielona wołowina

    300 g
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • pomidory

    2 szt.
  • bulion

    200 ml
  • bazylia świeża

    2 łyżeczki
  • zielona pietruszka

    2 łyżeczki
  • zielony groszek

    50 g (mrożonego)
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Dodatki:

  • sos pomidorowy

  • parmezan

  • świeża kolendra

  • kiełki jarmużu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni delikatnie podsmażamy czosnek wraz z cebulą i solą przez 2 minuty.

Następnie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu aż stanie się szklisty.

Do szklistego ryżu dodajemy masło i delikatnie mieszając rozpuszczamy je, całość doprawiamy pieprzem, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Po tym czasie risotto przykrywamy i odstawiamy z boku na ok. 10-15 minut.

W tym czasie,  na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, solą oraz wołowiną do uzyskania ładnego brązowego koloru.

Podsmażone mięso doprawiamy pieprzem, przyprawą do kuchni włoskiej, zielem angielskim oraz liściem laurowym, dodajemy pomidory, całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut, lub aż mięso będzie miękkie. Do ryżu dodajemy mozzarellę, parmezan oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Gotowy farsz ściągamy z ognia, dodajemy groszek, bazylię oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy.

Na dłoń wykładamy ryż, dobrze uciskamy, do środka wkładamy 1-2 łyżki farszu i całość zamykamy formując ładną kulkę, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gotowe kulki panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju o temp 160 stopni, aż będą ładne i złociste (ok. 4-5 minut).

Usmażone kuleczki wykładamy na sosie pomidorowym, dekorujemy tartym parmezanem, świeżą kolendrą, kiełkami jarmużu oraz pieprzem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat