Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Podstawa do risotto:
-
ryż arborio
160 g -
olej
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
masło
50 g -
wino
80 g -
bulion
200 ml -
mozzarella
50 g -
parmezan
50 g -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
Farsz:
-
olej
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 szt. -
mielona wołowina
300 g -
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
4 liście -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
pomidory
2 szt. -
bulion
200 ml -
bazylia świeża
2 łyżeczki -
zielona pietruszka
2 łyżeczki -
zielony groszek
50 g (mrożonego) -
Bułka tarta klasyczna Prymat
Dodatki:
-
sos pomidorowy
-
parmezan
-
świeża kolendra
-
kiełki jarmużu
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Kulki ryżowe wg Piotra Ogińskiego
Na patelni delikatnie podsmażamy czosnek wraz z cebulą i solą przez 2 minuty.
Następnie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu aż stanie się szklisty.
Do szklistego ryżu dodajemy masło i delikatnie mieszając rozpuszczamy je, całość doprawiamy pieprzem, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Po tym czasie risotto przykrywamy i odstawiamy z boku na ok. 10-15 minut.
W tym czasie, na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, solą oraz wołowiną do uzyskania ładnego brązowego koloru.
Podsmażone mięso doprawiamy pieprzem, przyprawą do kuchni włoskiej, zielem angielskim oraz liściem laurowym, dodajemy pomidory, całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut, lub aż mięso będzie miękkie. Do ryżu dodajemy mozzarellę, parmezan oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz ściągamy z ognia, dodajemy groszek, bazylię oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy.
Na dłoń wykładamy ryż, dobrze uciskamy, do środka wkładamy 1-2 łyżki farszu i całość zamykamy formując ładną kulkę, tak jak jest to pokazane na filmie.
Gotowe kulki panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju o temp 160 stopni, aż będą ładne i złociste (ok. 4-5 minut).
Usmażone kuleczki wykładamy na sosie pomidorowym, dekorujemy tartym parmezanem, świeżą kolendrą, kiełkami jarmużu oraz pieprzem. Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się