Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kulki ryżowe wg Piotra Ogińskiego
Na patelni delikatnie podsmażamy czosnek wraz z cebulą i solą przez 2 minuty.
Następnie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu aż stanie się szklisty.
Do szklistego ryżu dodajemy masło i delikatnie mieszając rozpuszczamy je, całość doprawiamy pieprzem, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Po tym czasie risotto przykrywamy i odstawiamy z boku na ok. 10-15 minut.
W tym czasie, na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, solą oraz wołowiną do uzyskania ładnego brązowego koloru.
Podsmażone mięso doprawiamy pieprzem, przyprawą do kuchni włoskiej, zielem angielskim oraz liściem laurowym, dodajemy pomidory, całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut, lub aż mięso będzie miękkie. Do ryżu dodajemy mozzarellę, parmezan oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz ściągamy z ognia, dodajemy groszek, bazylię oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy.
Na dłoń wykładamy ryż, dobrze uciskamy, do środka wkładamy 1-2 łyżki farszu i całość zamykamy formując ładną kulkę, tak jak jest to pokazane na filmie.
Gotowe kulki panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju o temp 160 stopni, aż będą ładne i złociste (ok. 4-5 minut).
Usmażone kuleczki wykładamy na sosie pomidorowym, dekorujemy tartym parmezanem, świeżą kolendrą, kiełkami jarmużu oraz pieprzem. Smacznego!