Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana cukinia
Dlaczego warto przyrządzić cukinię z grilla?
- bo przyrządzisz ją błyskawicznie i jest bardzo smaczna;
- to świetny składnik sałatek;
- wege przekąska, którą możesz podać z serem ricotta lub innym śmietankowym serkiem;
- dodatek do innych dań z grilla - mięs lub ryb.
Grillowana cukinia najlepiej czuje się w towarzystwie czosnku, bazylii, pieprzu i szczypty soli. Z warzyw pasuje do pomidorów, papryki i cebuli.
1. Cukinię myjemy, kroimy na plasterki o grubości ok 1-1,5 cm.
2. Przygotowujemy marynatę. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz bazylię.
3. Smarujemy krążki cukinii marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
4. Grillujemy z obu stron, do zezłocenia.