Kotleciki z tofu i chutney kolendrowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kolejna wegetariańska propozycja grillowa, to kotleciki z tofu i bardzo wyrazistym chutney kolendrowym. Ten sezon grillowy będzie pełen smaków i aromatów! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pory

    120 g
  • seler

    bulwa 1 sztuka
  • olej do smażenia

  • czosnek

    2 ząbki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pasta z suszonych pomidorów

    2 łyżeczki
  • pasta curry

    1 łyżeczka
  • tofu

    250 g
  • miąższ bułki

    6 łyżek
  • jajko

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • mąka

    do obtoczenia

Chutney kolendrowe:

  • świeża kolendra

    40 g
  • imbir starty

    2 łyżeczki
  • czosnek posiekany

    1 ząbek
  • sok z limetki

  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pora pokrój wzdłuż na cienkie patyczki i całość wymieszaj z selerem startym na tarce o grubych oczkach. Za pomocą nożyczek potnij warzywa na mniejsze kawałki.

2. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Mieszaj je często i uważaj, by nie przypiekły się zbyt mocno. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, kmin rzymski, pastę z suszonych pomidorów i pastę curry. Smaż przez chwilkę, a następnie zdejmij z palnika.

3. Tofu rozgnieć widelcem i dodaj do niego warzywa. Całość połącz z miąższem z bułki, solą, pieprzem oraz jajkiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed dodaniem jajka, rozkłóć je w osobnej miseczce i kontroluj jego ilość w masie. Jajko jest niezbędne tylko w takiej ilości, dzięki której wszystkie składniki się skleją.

4. Uformuj ok. 8 kotletów o grubości ok 1-2 cm przy pomocy rąk posypanych mąką. Gotowe kotleciki rozłóż na płaskiej powierzchni i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.

5. Przygotuj chutney kolendrowe: za pomocą blendera zmiksuj imbir, chilli, czosnek, sok z limetki, połowę kolendry i 2 łyżki wody. Dodaj pozostałą część kolendry, tak by w chutney pozostały listki kolendry. Całość dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotowe chutney odstaw do lodówki.

6. Wcześniej przygotowane kotlety grilluj na naoliwionym ruszcie przez ok.4 minuty na każdej ze stron. Przy odwracaniu kotletów uważaj, aby się nie rozpadły. 

 

Doradca Smaku
Kotleciki podawaj z chutney kolendrowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat