Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z tofu i chutney kolendrowym
Dania z tofu są ostatnimi czasy bardzo popularne i coraz więcej osób przekonuje się do włączenia tego składnika do diety. Tofu to świetna alternatywa dla mięsa, po którą chętnie sięgają weganie czy wegetarianie, ale również urozmaicenie diety osób, które mięso jedzą. Z tego względu kotleciki z tofu, świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie pieczonych kiełbasek czy karkówki, a także będą stanowiły danie główne dla osób stroniących od mięsa. By kotleciki nabrały wyrazistego smaku, warto zestawić je z dodatkiem kolendrowego chutney o wspaniałym aromacie.
1. Pora pokrój wzdłuż na cienkie patyczki i całość wymieszaj z selerem startym na tarce o grubych oczkach. Za pomocą nożyczek potnij warzywa na mniejsze kawałki.
2. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Mieszaj je często i uważaj, by nie przypiekły się zbyt mocno. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, kmin rzymski, pastę z suszonych pomidorów i pastę curry. Smaż przez chwilkę, a następnie zdejmij z palnika.
3. Tofu rozgnieć widelcem i dodaj do niego warzywa. Całość połącz z miąższem z bułki, solą, pieprzem oraz jajkiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed dodaniem jajka, rozkłóć je w osobnej miseczce i kontroluj jego ilość w masie. Jajko jest niezbędne tylko w takiej ilości, dzięki której wszystkie składniki się skleją.
4. Uformuj ok. 8 kotletów o grubości ok 1-2 cm przy pomocy rąk posypanych mąką. Gotowe kotleciki rozłóż na płaskiej powierzchni i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
5. Przygotuj chutney kolendrowe: za pomocą blendera zmiksuj imbir, chilli, czosnek, sok z limetki, połowę kolendry i 2 łyżki wody. Dodaj pozostałą część kolendry, tak by w chutney pozostały listki kolendry. Całość dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotowe chutney odstaw do lodówki.
6. Wcześniej przygotowane kotlety grilluj na naoliwionym ruszcie przez ok.4 minuty na każdej ze stron. Przy odwracaniu kotletów uważaj, aby się nie rozpadły.