Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pory
120 g -
seler
bulwa 1 sztuka -
olej do smażenia
-
czosnek
2 ząbki -
Kmin rzymski mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
pasta z suszonych pomidorów
2 łyżeczki -
pasta curry
1 łyżeczka -
tofu
250 g -
miąższ bułki
6 łyżek -
jajko
-
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
mąka
do obtoczenia
Chutney kolendrowe:
-
świeża kolendra
40 g -
imbir starty
2 łyżeczki -
czosnek posiekany
1 ząbek -
sok z limetki
-
czerwona papryczka chili
1/2 sztuki -
woda
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Kotleciki z tofu i chutney kolendrowym
1. Pora pokrój wzdłuż na cienkie patyczki i całość wymieszaj z selerem startym na tarce o grubych oczkach. Za pomocą nożyczek potnij warzywa na mniejsze kawałki.
2. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Mieszaj je często i uważaj, by nie przypiekły się zbyt mocno. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, kmin rzymski, pastę z suszonych pomidorów i pastę curry. Smaż przez chwilkę, a następnie zdejmij z palnika.
3. Tofu rozgnieć widelcem i dodaj do niego warzywa. Całość połącz z miąższem z bułki, solą, pieprzem oraz jajkiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed dodaniem jajka, rozkłóć je w osobnej miseczce i kontroluj jego ilość w masie. Jajko jest niezbędne tylko w takiej ilości, dzięki której wszystkie składniki się skleją.
4. Uformuj ok. 8 kotletów o grubości ok 1-2 cm przy pomocy rąk posypanych mąką. Gotowe kotleciki rozłóż na płaskiej powierzchni i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
5. Przygotuj chutney kolendrowe: za pomocą blendera zmiksuj imbir, chilli, czosnek, sok z limetki, połowę kolendry i 2 łyżki wody. Dodaj pozostałą część kolendry, tak by w chutney pozostały listki kolendry. Całość dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotowe chutney odstaw do lodówki.
6. Wcześniej przygotowane kotlety grilluj na naoliwionym ruszcie przez ok.4 minuty na każdej ze stron. Przy odwracaniu kotletów uważaj, aby się nie rozpadły.
Kotleciki podawaj z chutney kolendrowym.![]()
Komentarze (0)