Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
sałatka
-
ser
halloumi 250g -
roszponka
według uznania -
cebula dymka ze szczypiorkiem
jedna wraz ze szczypiorem -
pomidor
1 -
ogórek
pół -
papryka czerwona
kawałek -
oliwki czarne
według uznania
dressing
-
oliwa
1 łyżka -
ocet balsamiczny
1,4 łyżeczki -
olej sezamowy
1 łyżka -
miód płynny
1 łyżeczka -
oregano
1/4 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania roszponkowa sałatka z grillowanym serem halloumi
Paprykę pokroić w drobną kostkę,cebulę dymkę, oliwki i ogórka w plastry lub pół plastry i pomidora w plastry. Na talerz rozłożyć umytą i osuszoną roszponkę, dodać warzywa i polać sosem.
Ser halloumi pokroić w plastry (nie za cienkie) i grillować z odrobiną oliwy na patelni grillowej lub grillu aż ser będzie rumiany.
Halloumi nakładać na sałatę podawać np. z grzankami lub chlebkiem pita.
Celowo nie dodawałam soli do sałaty ponieważ ser jest dosyć słony. Polecam taką sałatkę,, jest syta, zdrowa i po prostu pyszna!![]()
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)