Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane warzywa z sosem jogurtowym

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Grillowane warzywa, to nie tylko wariant grillowy dla osób stroniących od mięsa. Mogą stanowić nie tylko piękny akcent kolorystyczny na talerzu, ale również dodatek do przekąsek mięsnych.

Składniki:

Składniki:

cykoria 1 sztuka
kolba kukurydzy 1 sztuka
cebula czerwona 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
szparagi 0,5 kg
pomidorki koktajlowe 0,5 kg
młode marchewki 2 sztuki
bagietka 1 sztuka

Marynata:

oliwa 1/2 szklanki
Grill przyprawa pikantna Prymat 1 opakowanie
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka

Sos:

jogurt bałkański 200 g
majonez 2 łyżki
ogórek 1 sztuka
rzodkiewki 3 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat 1 opakowanie

Porada

Podane w przepisie warzywa możecie wzbogacić o te, które najbardziej lubicie. Do grillowania idealnie sprawdza się również ziemniaki, bataty czy czosnek. Grill to nie tylko mięsa i ryby, ale doskonale na grillu odnajdują się warzywa np. ; zielone i białe szparagi, cukinia, pieczarki, kolorowe papryki, cebula biała lub czerwona, itd. Pamiętajmy o marynowaniu warzyw będą zdecydowanie lepiej smakowały.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane warzywa z sosem jogurtowym

  • danie z grilla dla wegetarian
  • wegetariańskie danie z grilla
  • warzywa grillowane
  • dodatek do mięs z grilla 

Warzywa z grilla są bardzo często przyrządzanym dodatkiem do dań z grilla, które stanowić może samodzielne danie. Warzywa są chrupiące, a każde z nich w wyniku grillowania nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Po grillowane warzywa sięgną nie tylko wegetarianie, ale również mięsożercy. Każde warzywo grilluje się inaczej i w innym czasie jest gotowe do zdjęcia z grillowego rusztu. Z tego względu miejcie na nie oko tak by jedynie się ugrillowały, a nie spaliły :)

 

Sposób przygotowania 

1. Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy.

2. Wszystkie składniki marynaty łączymy.

3. Umyte, osuszone i pokrojone warzywa wkładamy do miski, dokładnie mieszamy skrapiając marynatą.

4. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojoną bagietkę grillujemy na rozgrzanym grillu.

5. Warzywa prosto z grilla podajemy z chrupiąca bagietką i sosem jogurtowym.

 

 

Więcej przepisów grillowych znajdziecie w dedykowanej sekcji z przepisami w serwisie Doradca Smaku -> LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak