Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane talarki z grilla
Talarki ziemniaczane są bardzo proste w przygotowaniu, a ziemniaczkom z chrupiącą skórką z pewnością nikt się nie oprze! Stanowią one świetny dodatek do obiadu (wtedy przygotujecie je na grillu elektrycznym) ale również do rarytasów z grilla. Można je podjadać również jako przekąskę i wtedy przygotować do nich dip jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół. Pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy. Przygotowując ziemniaki z grilla, koniecznie pokrójcie je na talarki o podobnej grubości (nie za grube), ponieważ wtedy wszystkie równomiernie się ugrillują i nie będą surowe.
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie talarki (ok 0,5 cm). Posolić, posypać pieprzem według uznania, następnie przyprawą do grilla i wycisnąć na nie ząbki czosnku.
2. Polać wszystko olejem, dokładnie wymieszać. Schować do lodówki na godzinę.
3. Po tym czasie smażyć na grillu (ja piekę na elektrycznym) ok 45 minut kilkakrotnie obracając podczas pieczenia.