Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane talarki z grilla

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Talarki ziemniaczane z grilla, z dodatkiem przypraw to świetny dodatek do mięsa i sałatek. Koniecznie wypróbuj ten przepis w nadchodzącym sezonie grillowym!

Składniki:

ziemniaki 1 kg
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
olej 2 łyżki
Grill przyprawa klasyczna Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane talarki z grilla

Talarki ziemniaczane są bardzo proste w przygotowaniu, a ziemniaczkom z chrupiącą skórką z pewnością nikt się nie oprze! Stanowią one świetny dodatek do obiadu (wtedy przygotujecie je na grillu elektrycznym) ale również do rarytasów z grilla. Można je podjadać również jako przekąskę i wtedy przygotować do nich dip jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół. Pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy. Przygotowując ziemniaki z grilla, koniecznie pokrójcie je na talarki o podobnej grubości (nie za grube), ponieważ wtedy wszystkie równomiernie się ugrillują i nie będą surowe. 

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie talarki (ok 0,5 cm). Posolić, posypać pieprzem według uznania, następnie przyprawą do grilla i wycisnąć na nie ząbki czosnku.

2. Polać wszystko olejem, dokładnie wymieszać. Schować do lodówki na godzinę.

3. Po tym czasie smażyć na grillu (ja piekę na elektrycznym) ok 45 minut kilkakrotnie obracając podczas pieczenia.

Jeśli lubicie proste przepisy na dania z grilla, koniecznie sprawdźcie inne!

PRZEPISY WEGE NA GRILLA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przemek 08.06.2023 10:04
Właśnie robie :)
babcia
babcia 05.11.2012 21:39
lubie
babcia
babcia 05.11.2012 21:39
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak