Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

BAKŁAŻANOWE TALARKI Z GRILLA

4.7
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zdrowa przekąska z grilla? Grillowany bakłażan! Pysznie doprawione talarki bakłażana idealnie sprawdzą się jako wegetariańskie danie, lub dodatek do dań mięsnych.

Składniki:

Lista składników

bakłażan
300 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Marynata

oliwa
4 łyżki
Czosnek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
tymianek
1/4 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
mielona trawa cytrynowa
1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: BAKŁAŻANOWE TALARKI Z GRILLA

Jeśli macie w kuchni bakłażana i nie do końca wiecie, co z nim zrobić - koniecznie przygotujcie bakłażanowe talarki na grilla! Kluczowe w tym procesie jest posypanie go solą, dzięki której puszcza on wodę i lepiej się grilluje. To bardzo ważna czynność, zwłaszcza gdy chcecie bakłażana przyrządzić na patelni. Bakłażan "pije" dużo tłuszczu i jest gorzki, dlatego tak ważne jest posypanie go solą, odstawienie na 20-30 minut, przemycie wodą i osuszenie. Dopiero po wykonaniu tych czynności można smażyć bakłażana. Jeśli chodzi o bakłażan z grilla, po odsączeniu z nadmiaru soli, warto go zamarynować i dopiero wtedy kłaść na grilla. Bakłażan z grilla to dodatek do mięsa czy innych grillowanych warzy. Możecie zaserwować g np. z dipem jogurtowym czy śmietanowym. 

1. Umytego bakłażana wraz ze skórką kroimy w plastry o grubości jednego centymetra.

2. Plastry posypujemy solą morską i zostawiamy aby puściły sok. W naczyniu przygotowujemy marynatę wlewamy oliwę i dodajemy czosnek granulowany, tymianek, kolorowy pieprz oraz mieloną trawę cytrynową całość mieszamy.

3. Pokrojone bakłażany osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy do marynaty na 5 minut.

4. Osączone z nadmiaru marynaty bakłażanowe talarki układamy na grillu i opiekamy z obu stron przez 2 minuty z każdej.

Nie tylko bakłażan z grilla idealnie nadaje się od grillowania. Możecie sięgnąć również po cukinię, pieczarki, paprykę i wiele innych, które z pewnością świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań grillowych i samodzielna przekąska. Koniecznie sprawdźcie inne przepisy: 

Dynia z grilla z sosem oliwkowym

Grillowane warzywa z sosem musztardowym

Pieczarki faszerowane z grilla

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.11.2016 16:03
smaczne :)
Jagódka77 22.04.2016 14:12
są na pewno smaczne
paula191919 19.09.2015 14:51
coś innego i fajnego
w mojej kuchni 16.09.2015 09:17
pyszne talarki
Habibi 16.09.2015 07:28
Akurat jest na nie sezon i kupuję ich sporo - wczoraj przytaszczyłam z targu 4 szt na przetwory. Grillowane też bardzo lubię. Jestem na nie uczulona, ale tak bardzo lubię, że nie potrafię zrezygnować ;)
Joannasz3190 15.09.2015 21:14
Bardzo lubię :)
Bernadeta1 15.09.2015 21:00
proste i smaczne
Łukasz15 15.09.2015 20:42
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak