Przepis i sposób przygotowania na: BAKŁAŻANOWE TALARKI Z GRILLA
Jeśli macie w kuchni bakłażana i nie do końca wiecie, co z nim zrobić - koniecznie przygotujcie bakłażanowe talarki na grilla! Kluczowe w tym procesie jest posypanie go solą, dzięki której puszcza on wodę i lepiej się grilluje. To bardzo ważna czynność, zwłaszcza gdy chcecie bakłażana przyrządzić na patelni. Bakłażan "pije" dużo tłuszczu i jest gorzki, dlatego tak ważne jest posypanie go solą, odstawienie na 20-30 minut, przemycie wodą i osuszenie. Dopiero po wykonaniu tych czynności można smażyć bakłażana. Jeśli chodzi o bakłażan z grilla, po odsączeniu z nadmiaru soli, warto go zamarynować i dopiero wtedy kłaść na grilla. Bakłażan z grilla to dodatek do mięsa czy innych grillowanych warzy. Możecie zaserwować g np. z dipem jogurtowym czy śmietanowym.
1. Umytego bakłażana wraz ze skórką kroimy w plastry o grubości jednego centymetra.
2. Plastry posypujemy solą morską i zostawiamy aby puściły sok. W naczyniu przygotowujemy marynatę wlewamy oliwę i dodajemy czosnek granulowany, tymianek, kolorowy pieprz oraz mieloną trawę cytrynową całość mieszamy.
3. Pokrojone bakłażany osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy do marynaty na 5 minut.
4. Osączone z nadmiaru marynaty bakłażanowe talarki układamy na grillu i opiekamy z obu stron przez 2 minuty z każdej.