Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki warzywne na grilla
Szaszłyki warzywne z grilla to danie, które przygotujecie w zaledwie kilka chwil między przygotowywaniem sałatki czy marynowaniem mięsa na grilla. Warto pomyśleć o szaszłykach z grilla, zwłaszcza gdy wśród gości znajdą się wegetarianie. Dla tych z gości, którzy preferują mięso możecie oczywiście dodać kawałki kurczaka lub innego ulubionego mięsa. Pamiętajcie jednak, by przed położeniem ich na grilla i nadzianiem na patyczki - zamarynować, nadając wiodącej nuty smakowej. Na szaszłyki możecie nadziać dowolne warzywa, dlatego jeśli nie wiecie co zrobić z resztkami w kuchni - już znacie odpowiedź - Przygotujcie szaszłyki warzywne.
1. Warzywa umyj. Pieczarki, jeśli są duże, przekrój na pół. Paprykę pokrój w duże kwadraty, cukinię w grubsze plastry. Cebulę obierz i pokrój na 4 części, poodrywaj po 2-3 blaty.
2. Przygotuj 9-10 drewnianych patyków, nadziewaj naprzemiennie warzywami, zostawiając wolne końcówki. Warzywa posyp przyprawami i spryskaj olejem. Grilluj na tackach aluminiowych, by ich zbytnio nie spalić.