GRILLOWANE WARZYWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM

GRILLOWANE WARZYWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

warzywa

  • szparagi zielone

    8 sztuka
  • cukinia

    1/2 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuka
  • papryka czerwona

    1/3 sztuka
  • pieczarki

    6 sztuk
  • oliwa

    2 łyżka
  • ząbki czosnku

    1 sztuka

sos

  • oliwa

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • musztarda

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynam od przygotowania warzyw i tak : cukinię kroję w słupki, pieczarki w grube plastry, paprykę w paski, cebulę na ćwiartki i dzielę na warstwy a szparagi obieraczką do warzyw obieram od połowy i odcinam ok 1,5-2 cm. Tak przygotowane warzywa polewam oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przykrywam i odstawiam przynajmniej na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam grilla i układam na nim warzywa. Grillowanie trwa ok 15-20 minut, cebula grilluje się najdłużej więc ją ściągam jako ostatnio najszybciej gotowa była cukinia. W między czasie mieszam oliwę z miodem i podgrzewam, dodaję sok z cytryny, musztardy i oset balsamiczny. Zgrillowane warzywa wrzucam do miski i mieszam z przygotowanym sosem. podaję z kawałkiem grillowanej ciabatty.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

erym

29.08.2014 21:01
ciekawy pomysl z dodaniem sosu na koncu :)

agnieszka214

04.06.2014 14:30
pomysł super mnima

norweska20

04.06.2014 14:29
apetycznie podane..pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat