Przepis i sposób przygotowania na: GRILLOWANE WARZYWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM
Grillowane warzywa to lekka przekąska, która wzbogacona aromatycznym sosem może stanowić również dodatek do mięs lub danie główne (np. dla wegan czy wegetarian). Niezwykle ważne w przygotowywaniu warzyw na grilla jest ich wcześniejsze zamarynowanie, które nie tylko nada wiodącego smaku, ale również sprawi, że będą się one lepiej i szybciej grillowały. Z warzywami na grillu należy uważać - ponieważ w porównaniu do mięsa, które gotowe jest mniej więcej w tym samym czasie, w przypadku warzyw, każde z nich potrzebuje swojego czasu. Z tego względu należy ich dokładnie pilnować i ściągać stopniowo z grilla, jak tylko zauważymy, że są gotowe.
1. Zaczynam od przygotowania warzyw: cukinię kroję w słupki, pieczarki w grube plastry, paprykę w paski, cebulę na ćwiartki i dzielę na warstwy a szparagi obieraczką do warzyw obieram od połowy i odcinam ok 1,5-2 cm. Tak przygotowane warzywa polewam oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przykrywam i odstawiam przynajmniej na 1-2 godziny do lodówki.
2. Po tym czasie rozgrzewam grilla i układam na nim warzywa. Grillowanie trwa ok 15-20 minut, cebula grilluje się najdłużej więc ją ściągam jako ostatnią. Najszybciej gotowa będzie cukinia.
3. W między czasie mieszam oliwę z miodem i podgrzewam, dodaję sok z cytryny, musztardę i ocet balsamiczny.
4. Zgrillowane warzywa wrzucam do miski i mieszam z przygotowanym sosem. Podaję z kawałkiem grillowanej ciabatty.
Smacznego :)