Wege szaszłyki z grilla

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wege szaszłyki z grilla są pyszne! Zwłaszcza, jeśli zamarynujecie warzywa i grzyby w zaprawie według tego przepisu!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • Warzywa z grilla Prymat

    1 opakowanie
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • tabasco

    3-4 krople

Warzywa:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • cukinia

    3 nieduże sztuki
  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • pieczarki brązowe

    20 sztuk
  • ser owczy

    180 gramów

Dressing:

  • oliwa

    2-3 łyżki
  • świeża kolendra

    kilka gałązek
  • sok z cytryny

    z 1owocu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zrób marynatę. Wymieszaj wszystkie składniki: oliwę, sosy, przyprawę.

2. Pokrój na plastry bakłażana i skrop marynatą.

3. Pokrój w plastry cukinię, paprykę na kawałki.

4. Warzywa włóż do miski i skrop marynatą. Odstaw na ok. 50-60 min.

5. Pokrój w niedużą kostkę ser owczy.

6. Przygotuj dressing z oliwy, posiekanej kolendry i soku z cytryny.

7. Plastry bakłażana grilluj ok 3-4 min. z każdej strony. Kawałki sera grilluj ok. 2 minut. Zawiń ser w plastry bakłażana.

8. Zamarynowane warzyw nabij na patyczki do szaszłyków - na przemian. Pamiętaj o roladkach z bakłażana z serem.

9. Piecz szaszłyki ok. 5-6 minut, obracając co jakiś czas.

10. Szaszłyki podaj z dressingiem.

 

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat