Przepis i sposób przygotowania na: Wege szaszłyki z grilla
Szaszłyki na grilla to bardzo proste w przygotowaniu dania, które możecie zrobić z dowolnych warzyw, np. tych które zalegają Wam w kuchni. Zgodnie z tym przepisem, najważniejsze jest ich zamarynowanie przed rozpoczęciem grillowania. To właśnie marynata nadaje im wiodącej nuty smakowej i sprawia, że warzywa nie są mdłe w smaku, a pełne aromatu. By wprowadzić urozmaicenie do klasycznych szaszłyków warzywnych, koniecznie przygotujcie do nich dressing na bazie kolendry i soku z cytryny. To on nada orzeźwiającej nuty całemu daniu.
1. Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki: oliwę, sosy, przyprawę.
2. Bakłażana pokrój w plastry i skrop marynatą. Cukinię również pokrój w plastry, a paprykę na kawałki. Warzywa włóż do miski i skrop marynatą. Odstaw na ok. 50-60 min.
3. Pokrój w niedużą kostkę ser owczy.
4. Przygotuj dressing z oliwy, posiekanej kolendry i soku z cytryny.
5. Plastry bakłażana grilluj ok 3-4 min. z każdej strony. Kawałki sera grilluj ok. 2 minut. Zawiń ser w plastry bakłażana.
6. Zamarynowane warzywa nabij na patyczki do szaszłyków - na przemian. Pamiętaj o roladkach z bakłażana z serem.
7. Piecz szaszłyki ok. 5-6 minut, obracając co jakiś czas.
8. Szaszłyki podaj z dressingiem.