Ryby GRILL

DS_Splash TOP_1300x508_G_RYBY

Myślisz grill i oczyma wyobraźni widzisz soczyste kawałki mięsa i kiełbasy… Warto jednak urozmaicić grillowe menu i na ruszt wrzucić również ryby. Poza oczywistymi korzyściami zdrowotnymi, ryby też mają tą przewagę, że przygotowuje się je zdecydowanie krócej niż inne rodzaje mięsa. Dzięki temu w naprawdę krótkim czasie, z pomocą grilla można przygotować prawdziwą rybną ucztę dla całej rodziny i zaproszonych gości. 

 

Najlepsza ryba na grilla to przede wszystkim ryba świeża, najlepiej dopiero co złowiona. Ryby, które były głęboko mrożone, mogą w trakcie grillowania się rozpaść i nie będą tak smaczne jak świeże. Ryby, które najlepiej sprawdzą się podczas grillowania to łosoś, pstrąg, makrela, tuńczyk, halibut, dorsz. Mają stosunkowo duże i łatwe do wyciągnięcia ości i zawierają znaczną ilość mięsa. Innymi słowy, można się nimi bez problemu najeść. Większe ryby można grillować pokrojone w dzwonki, mniejsze natomiast grillujemy w całości, najlepiej owinięte w folię aluminiową, z dodatkiem np. masła, czosnku i ulubionych przypraw, na przykład gotowej kompozycji do ryb i owoców morza.

 

Ryby z grilla wymagają aromatycznych dodatków, czyli ziół i przypraw. Sprawdzą się tu: koperek, natka pietruszki, pieprz czarny, czosnek lub szczypta ostrej papryki. Ryby najlepiej podawać zieloną sałatą, świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami. Nie bójcie się łączyć ryb z bardziej wyrazistymi dodatkami - pstrąg z grilla smakuje wyśmienicie z chrzanem tartym, a dzwonka łososia z odrobiną musztardy kremskiej. Oprócz ryb spróbujcie grillować owoce morza - krewetki, kalmary czy ośmiorniczki. Bez wątpienia świetnym wstępem do grillowej uczty będą szaszłyki z krewetek z tego przepisu. Nie bójcie się łączenia ryb z owocami czy grzybami. Grillowanie to może być fascynująca podróż kulinarna podczas której odkryjecie nowe smaki!

 

Grillowanie ryby marynowane w aromatycznych przyprawach to prawdziwy przysmak. Poniżej znajdziecie zbiór inspirujących przepisów na grillową ucztę rybną. Znajdźcie wśród nich swoje ulubione ryby i inspirujcie się nimi podczas przygotowywania menu na przyjęcie w ogrodzie.

 

Smacznego grilla życzy Doradca Smaku & Prymat!

PORADY

prymat