Jak grillować warzywa? Delikatnie i z wyczuciem. Warzywa nie potrzebują wiele czasu, by być gotowe, jednak warto poznać kilka wskazówek, jak je przyrządzać, żeby nie traciły smaku i były pyszne.
Jak grillować warzywa?
Warzywa na grillu często przemycamy w postaci dodatku do szaszłyków lub podajemy je jako sałatkę obok grillowanych mięs. Jednak coraz częściej chcemy je wyciągać na pierwszy plan. Są w końcu zdrowe, mają zdecydowanie mniej kalorii, ciekawy smak oraz wyglądają naprawdę apetycznie!
Grillować można większość warzyw – do tych, które uwielbiają ruszt należy papryka, cukinia czy bakłażan. Chętnie zajadamy się też cebulą, kukurydzą czy pieczonymi na grillu ziemniakami. Grillować można szparagi i pomidorki koktajlowe, ale też grzyby – najczęściej pieczarki lub boczniaki.
Warzywa i grzyby, podobnie jak mięso, możemy wcześniej przyprawić i zamarynować. Idealnie sprawdzają się tu różnego rodzaju zioła, mielona papryka, suszony czosnek i oczywiście sól z pieprzem wymieszane z oliwą lub olejem.
Jak długo grillować warzywa?
- ziemniaki 10-12 min
- paprykę 6-8 min
- bakłażany 5-8 min
- pomidory 6-8 minut
- czosnek 8-10 min
- pieczarki 6-12 min
- szparagi 8-10 min
- cukinie 4-8 min