GRILL - jak zrobić warzywa z grilla

02.04.2021 14:56
GRILL - jak zrobić warzywa z grilla

Jak grillować warzywa? Delikatnie i z wyczuciem. Warzywa nie potrzebują wiele czasu, by być gotowe, jednak warto poznać kilka wskazówek, jak je przyrządzać, żeby nie traciły smaku i były pyszne.

Jak grillować warzywa?

Warzywa na grillu często przemycamy w postaci dodatku do szaszłyków lub podajemy je jako sałatkę obok grillowanych mięs. Jednak coraz częściej chcemy je wyciągać na pierwszy plan. Są w końcu zdrowe, mają zdecydowanie mniej kalorii, ciekawy smak oraz wyglądają naprawdę apetycznie!

Grillować można większość warzyw – do tych, które uwielbiają ruszt należy papryka, cukinia czy bakłażan. Chętnie zajadamy się też cebulą, kukurydzą czy pieczonymi na grillu ziemniakami. Grillować można szparagi i pomidorki koktajlowe, ale też grzyby – najczęściej pieczarki lub boczniaki.

Warzywa i grzyby, podobnie jak mięso, możemy wcześniej przyprawić i zamarynować. Idealnie sprawdzają się tu różnego rodzaju zioła, mielona papryka, suszony czosnek i oczywiście sól z pieprzem wymieszane z oliwą lub olejem.

Jak długo grillować warzywa?

- ziemniaki 10-12 min

- paprykę 6-8 min

- bakłażany 5-8 min

- pomidory 6-8 minut

- czosnek 8-10 min

- pieczarki 6-12 min

- szparagi 8-10 min

- cukinie 4-8 min

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Powiązane przepisy

prymat