Sałatki - najlepsze przepisy

DS_Splash TOP_SAŁATKI_1300x508

Sałatki – to niezliczona ilość przepisów i możliwości! Najważniejsze są jednak sezonowe składniki i… dobrze dobrany dressing, który często stanowi o naszym sukcesie kulinarnym. Bazą lekkich, wiosennych sałatek będzie sałata, roszponka i szpinak. Dodatki to ogórki, pomidory, szparagi, fasolka czy bób. Doskonałym i zdrowym urozmaiceniem jest dodanie prażonych ziaren słonecznika czy dyni lub orzechów. Jeśli nie mamy wiele czasu, świetnym rozwiązaniem będą sosy sałatkowe z dodatkami: siemieniem lnianym, nasionami chia czy czarnuszką. Wystarczy oliwa lub jogurt i pyszny sos gotowy!

 

Sałatki z dodatkiem serów, grillowanego kurczaka lub kaczki lub tuńczyka  z powodzeniem zastąpią nam obiad lub będą lekkim posiłkiem na lunch. Takie sałatki można przygotować dzień wcześniej, jednak sos i składniki wymieszaj tuż przed zjedzeniem. Jeśli chcemy zjeść sycącą sałatkę zamiast obiadu, dodajmy do niej grillowany filet kurczaka (zobacz przepis), pstrąga (zobacz przepis) lub tuńczyka (zobacz przepis).

 

Sałatki przyrządzone jesienią powinny zawierać sezonową dynię, buraki, ziemniaki czy brukselkę. Sałatki z pieczonych warzyw, z dodatkiem orzechów, to zdrowy posiłek, które stanowi urozmaicenie dla jesiennego menu. Zobacz przepis na sałatkę z pieczonych buraków czy dyni.

 

Przygotowanie sałatek zajmuje niewiele czasu, rozwija naszą kreatywność kulinarną i pozwala odkrywać nowe smaki i połączenia. Dlatego nie wahajmy się dodawać do wytrawnych sałatek owoców czy miodu (zobacz przepis). Oprócz przepisów w naszej zdrowej sekcji sałatkowej znajdziecie kilka porad - na przykład jak przyprawiać sałaty czy praktyczne wskazówki, jak przygotować pełnowartościowy i pyszny lunch. 

 

Sprawdź najlepsze przepisy na sałatki i sosy!

 

Przepisy na sałatki z sosami Prymat

Jak robić sałatki?

Porady i ciekawostki

prymat