Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z grillowanego bakłażana z serem feta
Jeśli oprócz grillowanych mięs, ryb czy warzyw, chcecie zaskoczyć swoich gości czymś ekstra - koniecznie sięgnijcie po przepis na roladki z bakłażana! Bakłażan z grilla, po wystygnięciu jest bardzo plastyczny, dlatego bez problemu wypełnicie go serkiem i zwiniecie w rulonik. Nadzieniem do bakłażanów może być również sam serek kremowy lub ser feta, ale gorąco polecam wzbogacenie go dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Wtedy roladki będą pełne smaku i aromatu! Taki grillowany bakłażan to świetne finger food na każdą imprezę w plenerze, której nikt się nie oprze. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się również cukinia.
1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posmarować oliwą i posypać przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Odłożyć plastry z boku grilla by zmiękły.
2. W misce utrzeć ser feta z jogurtem i pieprzem. Dodać drobno posiekane oliwki i suszone pomidory, wymieszać. Każdy plaster ciepłego bakłażana posmarować serkiem, ułożyć po kilka lisków świeżej bazylii i ciasno zrolować.