Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane bataty z oliwkami i serem feta

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słodkie ziemniaki z grilla przełamane słonością sera feta, to połączenie idealne! Koniecznie wypróbujcie. 

Składniki:

ser feta 200 g
czosnek ząbek
czarne oliwki 50 g
Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
batat 1 sztuka
świeża kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane bataty z oliwkami i serem feta

Bataty można przygotować na wiele różnych sposobów. Ich smak można porównać do połączenia marchewki i ziemniaka, czyli dwóch warzyw, które najczęściej znajdują swoje miejsce w przygotowywanych przez nas potrawach. Bataty są słodkie, dlatego grillowanie nadaje im wspaniałego, lekko dymnego smaku, a dodatek fety nadaje kremowej konsystencji i słoności. Przygotowując taką przekąskę na grilla koniecznie udekorujcie ją świeżymi ziołami, dzięki czemu przekąska będzie orzeźwiająca i pyszna! 

1. Przygotuj dressing z oliwy, przyprawy Grill ziołowy, czosnku i oliwek, a następnie zalej nim pokruszony ser feta i odstaw. 

2. Pokrój bataty wzdłuż na 8 części i gotuj je we wrzącej wodzie przez ok 3 minuty. Następnie odcedź, przelej zimną wodą, odsącz i ostudź.

3. Osuszone bataty skrop oliwą, posyp pieprzem i piecz przez 10-15 minut na grillu. 

4.  Tak przygotowane ziemniaki podawaj z fetą i świeżo posiekaną kolendrą. 

Grillowane bataty możecie również przygotowań na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Efekt smakowy nie będzie taki sam, jak na tradycyjnym grillu, ale również Was zachwyci. SMACZNEGO!

Przepisy na inne wege dania z grilla -> PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak