Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane bataty z oliwkami i serem feta
Bataty można przygotować na wiele różnych sposobów. Ich smak można porównać do połączenia marchewki i ziemniaka, czyli dwóch warzyw, które najczęściej znajdują swoje miejsce w przygotowywanych przez nas potrawach. Bataty są słodkie, dlatego grillowanie nadaje im wspaniałego, lekko dymnego smaku, a dodatek fety nadaje kremowej konsystencji i słoności. Przygotowując taką przekąskę na grilla koniecznie udekorujcie ją świeżymi ziołami, dzięki czemu przekąska będzie orzeźwiająca i pyszna!
1. Przygotuj dressing z oliwy, przyprawy Grill ziołowy, czosnku i oliwek, a następnie zalej nim pokruszony ser feta i odstaw.
2. Pokrój bataty wzdłuż na 8 części i gotuj je we wrzącej wodzie przez ok 3 minuty. Następnie odcedź, przelej zimną wodą, odsącz i ostudź.
3. Osuszone bataty skrop oliwą, posyp pieprzem i piecz przez 10-15 minut na grillu.
4. Tak przygotowane ziemniaki podawaj z fetą i świeżo posiekaną kolendrą.