GRILL - czas marynowania

3 tygodnie temu
GRILL - czas marynowania

O tym, że składniki na grilla powinny być wcześniej zamarynowane - wszyscy już chyba wiemy. Jednak równie ważny jest czas marynowania, bo od niego zależy kruchość mięsa czy smak grillowanych owoców.

Czas marynowania to równie ważna rzecz, jak sam dobór składników marynaty. Dwie godziny to minimum czasu, dzięki któremu mięso nabierze aromatu przypraw. Jednak pozostawione w marynacie na 12-24 godzin będzie smakować perfekcyjnie.

·        10 min -  Minimalny czas marynowania warzyw (do 2h).

·        30 min - Odpowiedni czas marynowania owoców morza i ryb.

·        2 h - Idealny czas marynowania drobiu; indyka, kurczaka.

·        12 h - Optymalny czas marynowania mięsa czerwonego m.in. wieprzowiny (do 24 h).

Pamiętajcie o tej zasadzie: Mięso najlepiej marynować w lodówce, jednak przed grillowaniem należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat