Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRILL - czas marynowania

GRILL - czas marynowania

O tym, że składniki na grilla powinny być wcześniej zamarynowane - wszyscy już chyba wiemy. Jednak równie ważny jest czas marynowania, bo od niego zależy kruchość mięsa czy smak grillowanych owoców.

Czas marynowania to równie ważna rzecz, jak sam dobór składników marynaty. Dwie godziny to minimum czasu, dzięki któremu mięso nabierze aromatu przypraw. Jednak pozostawione w marynacie na 12-24 godzin będzie smakować perfekcyjnie.

·        10 min -  Minimalny czas marynowania warzyw (do 2h).

·        30 min - Odpowiedni czas marynowania owoców morza i ryb.

·        2 h - Idealny czas marynowania drobiu; indyka, kurczaka.

·        12 h - Optymalny czas marynowania mięsa czerwonego m.in. wieprzowiny (do 24 h).

Pamiętajcie o tej zasadzie: Mięso najlepiej marynować w lodówce, jednak przed grillowaniem należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak